Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"De raderade ut oss med ett enda pennstreck"

Publicerad: 18 februari 2009, 08:17

Småföretaget Råsunda Bygghantverk, RBH, stängdes ute från ramavtal med Solna kommun om löpande snickerijobb på grund av att företaget hade för liten nettoomsättning. ”De löpande jobbet från Solna stad har svarat för upp till en tredjedel av vår omsättning och dessutom genererat en hel del sidojobb. Nu är vi bortsopade från banan,” säger ägaren Lars Svensson.


I ett läge där bostadsbyggandet och det kommersiella husbyggandet rasar så blir den offentliga sektorns volymer allt viktigare. Det innebär att jobba inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU, men då gäller det också att ha en smula tur med vilka kriterier den offentliga beställaren sätter upp.

Offentliga beställare kan - genom att skräddarsy kvalificeringskraven - styra undan mindre företag och sätta ribban för vilken typ av företag (läs större) som man ska jobba med.

För den offentliga beställaren kan det vara administrativt smidigt att jobba med större bolag, men det bidrar ju inte direkt till att öka konkurrensen – det vill säga själva poängen med lagstiftningen i LOU.
Lars Svensson, ägare till Råsunda Bygghantverk (RBH) i Solna, menar att han och hans företag blivit blåsta. Boven i dramat om RBH är – enligt Lars Svensson – Solna stad och dess stadsbyggnadsförvaltning.

Genom att sidosteppas vid upphandlingen ”Årsentreprenör Bygg” i Solna (ett löpande ramavtal för reparationer och underhåll av stadens fastighetspark) har RBH tappat en tredjedel av sin omsättning och Lars Svensson som just nu har fyra anställda har själv knappt kunnat ta ut någon lön på ett halvår.

– Inte nog med att vi ska slåss mot lågkonjunktur, gråsvart inhemsk företagsamhet och utländska dito som inte ens betalar trängselavgifter, utan vi ska även slåss mot offentliganställda tjänstemän som inte vill följa spelregler och lagentext, säger Lars Svensson.

Bakgrunden är följande: Fram till för ett par år sedan hade RBH tillsammans med en handfull andra byggföretag ett löpande ramavtal med Solna. Uppgiften var att kontinuerligt stå beredda med sina snickare för att serva och reparera i kommunens fastigheter – stadshus, skolor, dagis och så vidare.

Det började som ett tvåårigt ramavtal och rullade sedan på utan större åthävor till för ett och ett halvt år sedan.

Solna skulle göra en uppstramning av sina upphandlingsrutiner. För ramavtalet ”Årsentreprenör Bygg” gick ett nytt förfrågningsunderlag ut under första halvan av 2008. Tre företag skulle utses. Här fanns en rad tuffa kriterier. Anbudsgivarna ska vara utan anmärkningar när det gäller inbetalningar av skatter och sociala avgifter, fick inte vara dömd eller utredd för något brott, kunna uppvisa minst tre årsredovisningar, ha kreditvärdighet B, kunna referera till minst tre liknande tidigare uppdrag och under avtalsperioden och sedan kommer stötostenen – åtminstone för RBH – en årlig nettoomsättning på minst 8 Mkr.
RBH hade 2008 en omsättning på 5,5 Mkr och missade därmed upphandlingen, trots att företaget uppfyllde alla andra kriterier.

– Det var ett slag under bältet. Det är ett brott mot proportionalitetsprincipen och ett solklart fall där man bara vill svepa undan småföretagen. Vi snackar om en volym på max ett par miljoner kronor som sedan ska fördelas mellan tre kontrakterade företag, säger Lars Svensson.

– Jag förstår att Solna tycker det är tryggt och fint att jobba med större bolag. Men det här är faktiskt lagvidrigt.

Lars Svensson kontaktade Jan Andersson, expert på LOU på advokatfirman Jens Pedersen. Tillsammans hittade de ett flertal felaktigheter och yrkade på inhibition (ett upphävande av upphandlingsbeslutet) och överklagade till länsrätten. I det här läget backade Solna och drog tillbaka upphandlingen före den tänkta rättegången.

I början av oktober i fjol annonserade Solna för en ny upphandling och den 22 januari i år kom tilldelningsbeslutet.

– Jag var rätt optimistisk. Jag visste att vi klarade alla tuffa kriterier och var övertygad om att de skruvat ner kravet på nettoomsättningen. När jag såg siffran 24 miljoner så var jag övertygad om att de skrivit fel, att det skulle vara 2,4 miljoner kronor. Men så var det ju inte, säger Lars Svensson.

De tre vinnarna blev nu istället ROT-Gruppen, LP Bygg & Specialsnickerier samt BOL Entreprenad. Vinnarna ligger prismässigt mellan 305 och 385 kronor i timmen (RBH hade satt ett timpris på 320 kronor):

– Det känns för jäkligt. Jag är övertygad om att vi skulle vinna om vi drog upp det i rätten, men jag orkar inte längre och det är ju inte gratis att driva processer, säger Lars Svensson.

– Jag skulle tippa att 90 procent av alla byggföretag är ”skuttar” och nu sorteras vi bara bort i ett penndrag. Själva har vi har hållit på i 30 år, helt och hållet med egen personal, alltid jobbat vitt, alltid hållit våra tider och inget trassel med inbetalningar.

På Solna stad tycker man inte att beslutet är något särskilt att diskutera.

– Det är inget speciellt med det här. Vi sätter vissa krav på ekonomisk styrka för det är trots allt en rätt omfattande entreprenad, säger Sune Ericsson, teknisk chef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Men hur kommer det sig att ni backade i första upphandlingen när ribban låg på 8 miljoner och sedan tog ny sats och kom tillbaka med ett ännu tuffare krav, 24 miljoner?

– Vi har löpande rådfrågat juridisk expertis. Vi gjorde en bedömning i den första vändan och en annan vid den sista upphandlingen. Det här baseras helt och hållet på de råd vi fått från experter.

RBHs juridiske ombud Jan Andersson menar att Solnas agerande är svårförståeligt.

– Här anges inte entreprenadens omfattning. Varför klämmer man till med just 24 miljoner? Man höll efter den första upphandlingen med oss om att 8 miljoner var för högt. Om inte omfattningen framgår går det heller inte att se om proportionalitetsprincipen uppnås. Den kommunala beställaren verkar vilja styra anbudsgruppen i riktning mot större bolag, säger Jan Andersson.FAKTA/RBH
Ägare: Lars Svensson
Startår: 1978 (AB sedan 1981)
Antal anställda: 5 stycken, inklusive en lärling
Omsättning: 5,5 Mkr
Vinstmarginal: 0

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.