Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Degerfors river och stänger

Publicerad: 30 november 2010, 08:32

Annika Engelbrektsson står vid Stationsvägen i Degerfors. Där har det kommunala Degerforsbyggen tagit bort två våningar på bostadshusen, omkring 50 lägenheter försvann. – Vi har en vikande befolkningsutveckling och måste anpassa oss till det. Här river vi bostäder och stänger skolor.


Vid årsskiftet lämnar Annika Engelbrektsson (S) sin plats som kommunstyrelsens ordförande. I det senaste valet blev Vänstern största parti i Degerfors och den 1 januari blir maktskiftet verklighet när Vänstern och Miljöpartiet tar över. Fram till dess sitter Annika Engelbrektsson på övertid.

Socialdemokraterna och de borgerliga partierna vill göra gymnasium av Folkets Hus i Degerfors. På den frågan förlorade de valet.

– Vi måste anpassa oss till verkligheten och krympa kostymen. Men vi lyckades inte förklara det i valrörelsen, säger Annika Engelbrektsson.

Degerfors befolkning krymper med omkring 100 personer per år. Vid utgången av 2007 hade kommunen 9 903 invånare, två år senare hade befolkningen minskat till 9 709 personer.

Bostäderna blir för många – men inte nog med det, de som finns är inte alltid särskilt attraktiva.

– Vi måste gasa och bromsa på samma gång, det gäller att minska bostadsbeståndet samtidigt som vi bygger om och förnyar, säger Annika Engelbrektsson.

Degerfors har ett samarbete med det statliga bolaget SBO, Statens Bostadsomvandling, för att omdana bostadsbeståndet.

SBO samverkar praktiskt med orter som har minskande befolkning. Arbetet går ut på att bostadshyresmarknaden ska nå balans. SBO förvärvar, äger, förvaltar, och utvecklar fastigheter. Men företaget avvecklar också fastigheter genom att sälja, riva eller återanvända dem efter att SBO har övertagit fastigheterna från kommuner och deras bolag.

Degerfors har inte bara bekymmer med bostadsbeståndet. Situationen är ungefär likadan på skolfronten.

– Vi måste lägga ner skolor men de som blir kvar ska vara bra. Det kan faktiskt bli bättre när vi krymper kostymen. Vi måste se vår omvärld såsom den faktiskt är och göra det bästa möjliga utifrån det.

Degerfors är en kommun med ansträngd ekonomi, med krympande befolkning urholkas skatteunderlaget.

Degerfors tillhör bottenkommunerna i tabellen över kommunernas bostadsbyggande. Men vid älven har kommunen sålt tomter till tolv villor och den första stommen är rest.

– Och det nya industriområdet i Högbergstorp är nu fullbelagt, säger Annika Engelbrektsson.

För några veckor sedan togs första spadtaget till ett särskilt boende, sex lägenheter för förståndshandikappade.

– De förståndshandikappade är vuxna personer som har bott kvar hos sina föräldrar som nu är pensionärer. Föräldrarna orkar inte längre ta hand om sina medelålders barn och har tryckt på för att vi ska bygga ett särskilt boende, vilket de har full rätt att kräva enligt lag. Nu blir det av, säger Annika Engelbrektsson.

En analysgrupp från Sveriges kommuner och landsting har kommit fram till att Degerfors kommun har alltför höga kostnader inom alla sina förvaltningar.

– Samtidigt visade analysen att vi inte måste sänka kvalitén med någon sorts automatik om vi anpassar oss till omständigheterna med hänsyn till de behov som finns i kommunen, säger Annika Engelbrektsson.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.