Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Det är större jobbsäkerhet som företagare

Publicerad: 21 maj 2012, 14:04

Efter mer än tio år som anställd bygg- och vvs-ingenjör tog Emilia Sköldefors tag i det hon haft planer på länge – att starta eget. Och lågkonjunkturen blev inget hinder.– Jag har haft jobb från dag ett. Bygg är en bransch som passar för egenföretagande, säger hon.


Att vara företagare är att ”leva med jobbet”, konstaterar Emilia Sköldefors. På dagarna ägnar hon sig åt sin nisch: projekt- och projekteringsledning. På kvällar och helger sköter hon pappersarbetet.

– Jobbet har i och för sig alltid varit en del av mitt liv, men förut har det varit chefer som har bestämt saker jag inte tyckt. Nu gör jag som jag vill, säger hon.

Det har gått två år sedan Emilia Sköldefors sjösatte sitt företag och det har varit mycket att sätta sig in i.

– Men Skattemyndigheten är bra på att skicka brev och tala om att ”nu har du gjort fel”, och då lär man sig så småningom.

Hon har också fått hjälp med mycket av det hon behövde veta av sin egen man som är företagare och av bekanta som har eget företag – vilka försäkringar som behövs, var man kan ha server på nätet och så vidare.

Emilia Sköldefors har alltid flera uppdrag parallellt. Hon tycker att det känns som mindre risk att bli utan jobb som egenföretagare än som anställd.

– Som anställd kan jag inte styra om min arbetsgivare missköter sig och jag blir utan jobb. Nu hänger det på mig och det är inga problem att få mig att gå runt på 40 timmar i veckan i Stockholm. Det finns jobb.

Och byggbranschen passar bra för företagande, tycker hon.

– Den är väldigt personifierad. Man vill ha just den personen, ”hon är bra på det”.Emilia Sköldefors gick ut fyraårig teknisk linje på gymnasiet under högkonjunkturen i slutet av 1980-talet. Hon fick jobb direkt men blev av med det något år senare när lågkonjunkturen slog till. Då läste hon in en vvs-ingenjörsexamen på kvällstid.

– På installationssidan saknades det folk, eller rullade i alla fall på bättre, säger hon.

Och förutom att Emilia Sköldefors fick jobb när hon var klar har det varit ett lyckat drag att kunna vvs, förutom bygg.

– Entreprenören är själva byggare, då tycker de att det är jättebra att jag har kunskap om installationer. Och det är bra att kunna läsa alla handlingar och bedöma om de har gjorts bra.

Efter ett par år som vvs-projektör blev Emilia Sköldefors raggad till Arcona som installationsledare.

– Jag hade funderingar redan då på att starta eget, men jag satt långt från kunderna och träffade dem aldrig själv och det går inte att starta eget utan kunder.

Så företagandet fick vänta.

Efter sex år på Arcona blev hon kontaktad av en headhunter och tillfrågad om hon var intresserad av ett chefsjobb på Skanska. Med det var inte vad Emilia Sköldefors ville.

– Då frågade de ”vad vill du då?” och jag svarade att jag ville jobba på ett litet konsultföretag. ”Men det tror jag att vi har ett”, svarade headhuntern.

På det sättet hamnade Emilia Sköldefors på Mum projektbyggarna. Där kom hon direkt ut till kund och det passade henne.

Men efter fem år där började hon fundera på vad det gav att vara anställd.

– Jag gjorde ju ändå allt själv. Inte bokföring, men allt annat. Det var inte att jag inte trivdes, det var mer att jag kände att ”nu är det dags”.

Hon köpte ett aktiebolag och nästa dag sade hon upp sig.De två första kunderna var företag hon jobbat med när hon var på Mum.

– Det är ju lite känsligt. Men kunderna väljer ju och jag är glad att de ville jobba med mig.

Hon har också fått jobb via andra enmansföretagare som hon samarbetar med och blivit rekommenderad. Och man behöver ju inte så många kunder, konstaterar hon.

Snarare har problemet varit att det finns för mycket jobb.

– När man får en förfrågan ska man vara ärlig om man inte har tid. Men man kan också säga att ”jag har inte tid nu, men om några månader”. Och flera av mina kunder har då sagt att ”jaha, men då planerar vi om lite så kan du göra jobbet åt oss då”.

Men hon varnar också för att jobba för mycket. Själv tog Emilia Sköldefors hjälp av en coach för att lära sig hur hon ska göra om det blir för mycket jobb, för att inte bli stressad.  

– Det är alltid viktigt med god hälsa. Om jag går in i väggen, då kommer det inte en krona in.

Till andra som ska starta företag har hon bara ett råd.

– Jag tycker inte att man ska sitta hemma, förutom möjligen precis i början. Man behöver komma ut, annars blir det jobb hela tiden.

Karin Thorsell - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.