Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Det dröjer tre år till nästa konjunkturtopp

Publicerad: 11 februari 2013, 10:30

Nästa konjunkturtopp inom byggandet kan dröja till 2016-2017. Det menar Industrifakta i en ny marknadsstudie och hänvisar till att osäkerheten i omvärlden hämmar både kreditförsörjning, investeringsvilja och efterfrågan på bostäder och lokaler.


Enligt Industrifakta har den redan stora bostadsbristen ökat med ytterligare minst 50 000 lägenheter under de tre åren 2011–2013.  Flertalet tillväxtorter förväntas ha fortsatt obalans på bostadsmarknaden om fem år – något som bromsar rörligheten på arbetsmarknaden och försvårar en återhämtning av den svenska ekonomin.

Det behövs också en högre aktivitet inom ombyggnadssektorn, menar Industrifakta.

”De närmaste fem åren behöver omkring 300 000 lägenheter från perioden 1960–1980 rustas upp och energieffektiviseras. Det är inte troligt att det finns betalningsförmåga hos de boende för att klara mer än i bästa fall hälften av behoven. Totalt handlar det om i storleksordningen 600 000 lägenheter i flerbostadshus, som behöver rustas upp inom en tioårsperiod till en kostnad av 300–900 miljarder kronor beroende på ambitionsnivå”, skriver Magnus Johansson på Industrifakta i rapporten.

Andra stora utmaningar som lyfts fram i Industrifaktas studie, utöver förnyelsen av bostadsbeståndet, är att klara energi- och klimatmålen samt att skapa ett mer kostnadseffektivt bostadsbyggande. När genomgripande åtgärder i det äldre bostadsbeståndet ersätts av punktinsatser och fördjupat underhåll får Sverige stora svårigheter att nå klimatmålen både till 2020 och till 2050.

”I praktiken handlar det om att halvera energianvändningen i cirka 15 miljoner kvadratmeter bostäder och lokaler per år fram till 2050”, skriver Magnus Johansson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.