tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Det väger upp när bostadsbyggandet rasar

Publicerad: 16 mars 2023, 09:05

Foto: Mattias de Frumerie

De stora byggbolagen är generellt missnöjda med konjunkturläget till följd av en svag efterfrågan på nya bostäder. Andra delar väger dock upp. Det visar Riksbankens företagsundersökning.

Ämnen i artikeln:

riksbankenbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbyggkonjunkturbostadsbyggandebostadsutvecklingSamhällsbyggnadsamhällsfastigheter

JB


Riksbankens återkommande intervjuundersökning med Sveriges största företag visar på ett överlag dåligt konjunkturläge i byggsektorn, som dessutom kan komma att försämras ytterligare det närmaste halvåret. Detta beror framför allt på att efterfrågan på byggande av nya bostäder nästan helt har avstannat och väntas förbli svag det kommande halvåret.

Läs mer: Byggföretagen: Får skriva ned prognosen för bostadsbyggandet

Det finns dock enligt byggbolagen ett starkt underliggande behov av nya bostäder, men de tror att en vändning i efterfrågan förutsätter att inflationen avtar, räntorna slutar att stiga och att den ekonomiska utvecklingen blir mer förutsägbar.

Efterfrågan på kommersiellt byggande har varit svag sedan inledningen av pandemin och har enligt byggbolagen inte återhämtat sig sedan dess.

”Kontor och hotell var mycket mer upphaussat innan pandemin men det har varit rätt så avvaktande sedan dess”, uppger ett bolag.

Till en del har detta vägts upp av industrisatsningarna i Norrland, där det finns förhoppningar om en generellt ökad efterfrågan på byggande framöver.

Läs mer: SBAB: Nu minskar underskottet på nya villor och bostadsrätter

Däremot upplevs efterfrågan på anläggningar och infrastruktur samt offentligt byggande som god. Det är en särskilt god efterfrågan på byggande för verksamheter som polis, militär, rättsväsende, vård och energi.

”Bostadsmarknaden är dålig, men andra delar väger upp”, säger ett bolag.

Orderstockarna beskrivs som normala, om än med en lägre andel bostadsprojekt än normalt.

Samtidigt som efterfrågan på nya bostäder minskat har byggkostnaderna ökat, vilket gjort det svårare att prissätta nya bostäder.

”Det är svårt att få ihop kalkylerna – det är en minskad betalningsförmåga hos hushållen samtidigt som vi har en ökad kostnadssituation”, uppger ett bolag.

Läs mer: Halverat bostadsbyggande enligt SCB: ”Svagare än vi räknat med”

I många bostadsprojekt med bostadsrätter går det inte att sänka priserna utan att få goodwill-förluster.

”Har vi till exempel för ett år sedan sålt bostadsrätter till 60 procent av våra kunder till ett visst pris, kan vi sedan inte sänka priserna för resterande kunder”, säger ett bolag.

Byggbolagen konstaterar dock att de i takt med att kostnaderna sjunker, som nu för vissa byggmaterial och för tjänster från underentreprenörer, bättre kan anpassa priserna till efterfrågeläget vid nya bostadsprojekt. Men eftersom det tar lång tid från planeringen av ett bostadsprojekt till försäljningen av bostäderna blir det en långsam prisanpassning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev