Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Dystert för Stockholms byggare

Publicerad: 19 februari 2009, 13:59

Det ser mörk ut för byggarna i Huvudstaden. Infrastrukturprojekten håller branschen under armarna, men Stockholms Handelskammare vill att Stockholm Stad ska sälja ut sina tomträtter för att få fart på investeringar i fastigheter.


Det borde vara gyllene tider, enligt Peter Egardt, vd för Stockholms Handelskammare. De senaste två åren har inflyttningen till huvudstaden varit rekordstor och det finns ett eftersatt behov av bostäder motsvarande 20 000 nya lägenheter om året, hävdar han. Gott så.

Men Lehman Brothers konkurs den 15 september förra året satte en finansiell kris i rörelse av sällan skådat slag. Nu är det lågkonjunktur. Företagen är sparsamma, privatpersonerna likaså och det drabbar även byggsektorn.

Stockholms Handelskammare har gjort en djupdykning över hur byggbranschen i Stockholms län påverkas av konjunkturläget.

Precis som näringslivet i stort uppvisar byggbranschen en kraftig nedgång.

– Branschen har gjort en snabb omställning från rekordnivåer till noll, men det är inte lika illa som 2003, säger Johan Treschow, ekonomisk analytiker.

Tillväxttakten i branschen har inte varit så låg sedan 2005. Den neråtgående trenden till trots är det fortfarande 40 procent av byggföretagen i länet som noterar ett ökat byggande. Ungefär lika många såg sin verksamhet minska under sista kvartalet 2008.

Dessa motstridiga signaler beror, enligt Handelskammarens analys, på vilken del av branschen man är verksam inom. Medan bostadsprojekten har gått i stå, tuffar infrastrukturprojekt som Norra Länken, Citybanan och Norra bantorget på.

Den neråtgående trenden är dock tydlig. För första gången på många år minskade företagens orderstockar mer än förväntat i slutet av det fjärde kvartalet förra året och första kvartalet i år väntas bli det sämsta under 2000-talet.

90 procent av länets byggföretag uppger att anbudspriserna sjunker, vilket också är den sämsta noteringen under 2000-talet.

När det gäller sysselsättningen ser mönstret från tidigare lågkonjunkturer ut att upprepas, bristande efterfrågan har åter blivit ett problem. Förändringen har gått fort. För drygt ett år sedan hade 90 procent av länets företag brist på arbetskraft. Prognosen är nu att branschen går mot kraftigt minskad sysselsättning.

– Det är otroligt mörka utsikter, säger Johan Treschow.

Från Handelskammarens sida anser man att det blir särskilt intressant att följa hur infrastrukturprojekten utvecklas och om politikerna väljer att tidigarelägga fler projekt.

– Vi anser att dessa är ett viktigt och bra sätt att stimulera ekonomin framöver, säger Johan Treschow.

Effekten av rot-avdraget, den sänkta räntan och utvecklingen i den nationella ekonomin är annat som kan påverka byggbranschen i positiv riktning.

Vd Peter Egardt har också en annan lösning för att få fart på Stockholmsområdets fastighetsägare och byggare. Staden måste sälja ut alla sina tomträtter till fastighetsägarna.

– Om en ägare ska våga satsa fullt ut på sina fastigheter måste spelreglerna vara långsiktiga och kända. Äger man inte marken huset står på vill man inte investera i sin fastighet, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.