Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Dystra siffor för Stockholm

Publicerad: 6 November 2008, 12:33

Finanskrisen får stor effekt på Stockholmsregionen vars konjunktur nu försämras kraftigt. Konjunkturindikatorn sjunker från 20 till 0, vilket indikerar att högkonjunkturen är över. Sysselsättningen försämras under årets tredje kvartal. Under årets sista kvartal förväntas antalet jobb i Stockholm minska. Det visar den Stockholmsbarometer som presenteras av Stockholms Handelskammare i dag.


- Den tjänsteintensiva stockholmsekonomin har tagit extra stryk av finanskrisen. Finanssektorn i sig är dessutom en viktig bransch som nästan uteslutande finns i Stockholm. När nu finanskrisen övergår till en "vanlig" lågkonjunktur är det dags att agera. Många företag passar nu på att investera för framtiden. Staten borde kunna göra samma sak. När priserna för byggande minskar är det ett utmärkt tillfälle att satsa på de investeringar i infrastruktur som behövs för nästa högkonjunktur. Ett rejält väg- och spårpaket skulle inte bara vara billigare - det skulle också stimulera ekonomin.

Det säger Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare, med anledning av Stockholmsbarometern.

- För de flesta branscher pekar kurvorna brant neråt. Flera av Stockholms normalt starka branscher tappar rejält. Ett exempel är uppdragsverksamheten som faller som en sten. De få ljuspunkterna finns inom dagligvaruhandeln och databranschen - som klarar sig relativt bra. För sysselsättningen ser vi ett klart trendbrott neråt, säger Johan Treschow ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:
* Stockholmskonjunkturen försämras kraftigt och drabbas nu också av nationella och internationella nedgångar. Konjunkturindikatorn för Stockholms län sjunker från 20 till 0 under årets tredje kvartal, vilket är lägre än genomsnittet för 2000-talet på 13. Konjunkturindikatorn för hela landet sjunker från 4 till -7.

* Arbetsmarknaden i Stockholms näringsliv försämras avsevärt under tredje kvartalet. Nyanställningar sker i långsammare takt än tidigare och inför årets fjärde kvartal prognostiseras antalet anställda att minska. Det är särskilt företag i bygg- och tillverkningsindustrin som planerar att friställa personal framöver.

* Uppdragsverksamheten, Stockholms viktigaste bransch, försämras kraftigt under kvartalet till följd av den plötsliga finansiella krisen. Utvecklingen av företagens verksamhet anges negativ för första gången sedan år 2003. Efterfrågan på företagens tjänster och volymen på inneliggande uppdrag minskar.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.