Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Dystra siffror för bygg i ny konjunkturrapport

Publicerad: 23 oktober 2019, 04:00

Svårare tider väntar den svenska byggbranschen. Extra hårt drabbar en förändrad konjunktur mot bostadsbyggandet, slår Sveriges Byggindustrier fast i sin nya konjunkturrapport.


Sveriges Byggindustrier släpper nu höstens stora konjunkturprognos över bygginvesteringarna i bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler. Det är deppig läsning för den som vill att byggbranschen ska blomstra.

Totalt sett kommer svensk ekonomi få en dämpad tillväxttakt under prognosperioden, 2019-2020 och mörkast ser läget ut för bostadsbyggandet. Prognosen för nyproduktion av bostäder i flerbostads- och småhus skruvas ner kraftigt. Sammantaget räknar Sveriges Byggindustrier med att det påbörjas 40 procent färre lägenheter mellan 2017 och 2019 och 30 procent färre småhus under samma period.

Hyresrättsbyggandet går ner

Johan Deremar, prognoschef på Sveriges Byggindustrier, säger till Byggindustrin att de nya siffrorna bekräftar det organisationen tidigare spekulerat kring, att även hyresrättsbyggandet sjunker trots att antalet bygglov gick upp väldigt mycket i slutet på förra året.

– Hyresrättsbyggandet går ner även om det inte går ner lika mycket som när det gäller bostadsrätter. I Stockholm har antalet påbörjade bostadsrätter mer än halverats sedan 2017, säger Johan Deremar.

De totala bygginvesteringarna väntas minska med 4 procent mellan 2018 och 2020, främst till följd av just ett kraftigt fall för nyproduktionen av ägda bostäder.

Lägre sysselsättning

Högkonjunkturen inom byggindustrin har avslutats under 2019, men det är först nästa år som sysselsättningsutvecklingen vänder ner.

Antalet sysselsatta i bygg- och anläggningsbranschen beräknas bli 7 000 färre under 2020 jämfört med 2019, från 352 000 anställda till 345 000.

– Vi går in en lågkonjunktur och det syns i siffrorna, säger Johan Deremar.

Men det finns vissa glädjeämnen i rapporten också, åtminstone på kort sikt. Lokalinvesteringarna ökade med 3 procent under första halvåret 2019 och det goda läget, där både offentliga och privata investeringar eldat på, väntas hålla i sig året ut innan det mattas av.

Ljusare ser det också ut på anläggningssidan där det är fortsatt högtryck. Här är det snarare brist arbetare som ställer till det. Åt vilket håll det går på lite längre sikt när det gäller anläggning är svårt att sia om, enligt Deremar. Generellt sett brukar staten öka investeringarna till stora infrastrukturprojekt i tider av konjunkturnedgång som ett sätt att stimulera arbetsmarknad och tillväxt.

– Inom anläggning är det mer politiskt styrt överlag. Där är det svårare att göra prognoser, säger Johan Deremar.

Kritisk till nya amorteringskravet

För att parera nedgången när det gäller bostadsbyggandet anser Sveriges Byggindustrier att regeringen borde se över amorteringskravet.

– Vi menar att bostadskrisen är hemvävd genom att man var för snabb med att införa det skärpta amorteringskravet. Skuldkvotsbromsen som innebär att det kostar 1 procent extra i amortering om du lånar mer än 4,5 gånger inkomsten har i praktiken gjort att de flesta inte får låna mer än 4,5 gånger då bankerna skärpt sina kvar-att- leva-på kalkyler.

Kan hyresrättsbyggandet gå upp i och med ett nytt statligt stöd?

– Bara på marginalen och i de orter där man kan bygga för att få stöd. Det är svårt att räkna med att få subventioner i Stockholm som stödet är utformat till exempel. Hyrersättsproduktionen har tidigare finansierats av att kommuner sålt mark till bostadsrätter men nu när bostadsrätter går trögare och kommuner inte får lika mycket pengar för marken kommer det att vara svårt finansiera nya hyresrätter, säger Johan Deremar.

Mer ur rapporten

■ Prognosen för nyproduktion av bostäder i flerbostads- och småhus är 41 000 för 2020. Det är 23 000 färre bostäder än Boverkets behovsanalys på 64 000 per år.   
■ Medan bostadsbyggandet gått ner i Stockholm de senaste två åren ökar det fortfarande i Göteborg.  
■ Det privata lokal- och kontorsbyggandet ökade med tre procent under första halvåret 2019 men väntas bromsa in och minska med en procent 2020.
■ Anläggningsinvesteringarna ökade med tre procent under första halvåret 2019 och den positiva utvecklingen väntas hålla i sig kommande år. Inom den privata sektorn är det främst energiförsörjning, vatten och renhållning som driver uppgången och inom den offentliga sfären driver järnvägsbyggena på.
■ Andelen utländsk arbetskraft väntas öka ytterligare. Mellan åren 2017 och 2018 gick antalet utstationerade från i genomsnitt 4 850 per månad till 9 700, en ökning med 40 procent.
■ Sedan slutet av 2017 har antalet varsel ökat. I september i år var uppgick antal varsel till 400. Skillnaden mellan antalet nyanmälda platser och varsel var i september lika liten som vid 2015 års början.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.