Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Effekten av sänkt Rot fortfarande oklar

Publicerad: 27 april 2016, 04:56

Det senaste halvåret visar på en rejäl ökning av utbetalningar kopplade till Rot-avdraget. Enligt Skatteverket är det ännu alltför tidigt att dra slutsatser kring vad sänkningen av Rot-avdraget har fått för konsekvenser.


Ämnen i artikeln:

ROT-avdragSkatteverketROT-avdrag

TT, Dagens Industri och tidningen Byggaren är exempel på medier som under den senaste tiden larmat om att effekterna av sänkningen av Rot-avdraget nu blivit tydliga. De har pekat på att utbetalningarna av Rot-avdrag halverats i februari och mars i år jämfört med samma period förra året. Men enligt Henrik Westerlund, som är verksamhetsutvecklare för Rut och Rot på Skatteverket, är det alldeles för tidigt att dra några slutsatser av det.

– Det är för tidigt att uttala sig om det är en bestående sänkning. Det behövs några månader till för att kunna säga något mer exakt, säger han.

Faktum är att om man väger samman de senaste sex månaderna och jämför med samma period för ett år sedan så talar statistiken snarare om en kraftig ökning av utbetalningarna. Mycket av det handlar om att hela hösten 2015 visade på en ökning av utbetalningarna månad för månad. December 2015 blev en toppnotering med utbetalningar på cirka 3,4 miljarder jämfört med cirka 1,8 miljarder år 2014.

– December blev en ”all time high” med nästan dubbelt så mycket utbetalningar jämfört med året innan. Efter en sådan toppnotering är det naturligt att det mattas av månaderna efter, säger Henrik Westerlund.

Sista ansökningsdag för att få göra avdrag på 50 procent, i stället för dagens 30 procent, var sista januari 2016. Enligt Henrik Westerlund var det inte oväntat att många försökte tidigarelägga sina renoveringar till perioden innan det.

– Vi ser alltid en avmattning i februari och mars jämfört med december och januari. Det beror på att många vill passa på att utnyttja det avdrag de har kvar innan årsskiftet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News