Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

”Efterfrågan är ju närmast outsläcklig”

Publicerad: 23 maj 2014, 06:38

Tillsammans med Jagvillhabostad.nu lanserar Svenska Bostäder i Stockholm konceptet ”Snabba hus” – temporära, flyttbara och billiga bostäder på mark som ligger i träda under långdragna plan­utredningsskeden.


– Just nu har vi stora projekt i exempelvis centrala Årstadal och i Norra Djurgårdsstaden. Det är hög kvalitet och höga hyror. Men vi vill visa att vi kan göra något annat också och ”Snabba hus” är ett väldigt spännande koncept, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

Svenska Bostäder kommer att bygga drygt 2 600 lägenheter under perioden 2013–2016 och på ombyggnadssidan investerar bolaget drygt 2 miljarder kronor under 2014.

Konceptet ”Snabba hus” är en idé som kommit fram i samarbete med organisationen Jagvillhabostad.nu. Tanken är att under långdragna plan- och bygglovsprocesser kunna bygga temporära bostäder med tillfälligt bygglov på den aktuella marken. Här ska då ungdomar kunna bo under planprocessen. När processen sedan är klar och det är dags för byggstart för det reguljära projektet så flyttas ”Snabba hus”-bostäderna till nästa område som är inne i en utredningsfas.

– Det ska vara bra, men enkla bostäder med en spännande arkitektur. Vi har redan fått en markanvisning i Västerort och hoppas på byggstart till hösten. Det är ett väldigt spännande koncept, säger Pelle Björklund.

”Snabba hus” är ett uttalat ungdomsboende och gränsen kommer och ligga någonstans runt 30–35 år (här har Svenska Bostäder och Jagvillhabostad.nu ännu inte diskuterat färdigt). Kontraktet ska gälla så länge det flyttbara huset står på tomten och tanken är att den temporärt boende ska ha kvar sin kötid och förhoppningsvis få kontrakt i det permanenta boende som ska byggas på platsen.

Hur ser förutsättningarna ut för er att nyproducera hyresrätter?

– I Stockholm är de ganska goda. Behoven och efterfrågan är ju närmast outsläckliga för närvarande. Det vi bygger hyr vi ut. Problemen ligger på marksidan och inom planberedskapen. Våra projekt tar för lång tid från tanke till byggstart, även om jag vet att tjänstemännen på Stockholms stad jobbar oerhört hårt med detta, säger Pelle Björklund.

Vilka är de största bromsklossarna?
– De lagrum som berör planprocessen är inte entydiga. Faktum är att i en storstad som Stockholm kan man inte bygga någonstans utan att komma i någon typ av konflikt med den befintliga miljön eller bebyggelsen. Det kan röra allt från att man petar i en rekreationsmiljö till att man överskrider bullernormer. På något sätt landar man alltid i intressekonflikter och i slutändan handlar det om konflikten mellan primära bostadsbehov hos ungdomar och nyinflyttade och behoven hos enskilda individer och grupper med anknytning till de berörda områdena. En annan sak är hyressättningen. Vi skulle behöva tydligare spelregler när det gäller hyressättningen på Stockholmsmarknaden, men så har det inte blivit. Det är synd.

Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad. Bolaget omsätter drygt 2,5 miljarder kronor, förvaltar 25 685 lägenheter i egen regi och 1 631 i dotterbolaget Stadsholmen.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.