Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Ekonomisk svacka nästa år- men redan år 2009 vänder det uppåt igen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Nästa år blir BNP-tillväxten i Sverige lägre än 2007. Orsaken är den amerikanska ekonomin med svag dollar, låg konsumtion och fortsatt kris på bostadsmarknaden. Men redan 2009 vänder konjunkturen upp igen, förutspår Svenskt Näringsliv i en analys av det ekonomiska läget.


Den amerikanska krisen varar ett år till men sen kommer landets export att få ny fart, vilket kommer att dra hela USAs ekonomi med sig uppåt. Under tiden blir den svenska exportmarknaden mer konkurrensutsatt. Men eftersom både inkomster, sysselsättning och konsumtion ökar snabbt i Sverige kommer den svenska efterfrågan vara fortsatt stor. Detta hävdar Svenskt Näringsliv i en rapport om de kommande årens ekonomi.

-Gapet mellan import- och exportökningen håller BNP-tillväxten på en måttlig nivå trots att hjulen rullar snabbt på hemmamarknaden, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

På längre sikt tror Stefan Fölster att de svenska löneökningarna kommer att leda till en nedgång på arbetsmarknaden och högre inflation. Regeringen kommer sannolikt att spendera mer av överskotten från de goda åren.

-Under 2009 finns goda förutsättningar för den amerikanska ekonomin att återhämta sig. Samtidigt kan man räkna med att den svenska regeringen använder en större del av de stora överskotten. Det kan således bli mer fart i den svenska ekonomin, säger Fölster.

Svenskt Näringsliv menar att både företagandet och sysselsättningen påverkats positivt av regeringens politik det senaste året. Enligt Stefan Fölster har företagarna stora förväntningar på fler förbättringar för möjligheterna att driva företag.

- Om detta sker kan det bidra till att stärka sysselsättningsutvecklingen under de kommande åren, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.