Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Elbranschen ser tecken på vändning

Publicerad: 17 september 2009, 09:05

Höstens konjunkturrapport från Elektriska Installatörsorganisationen EIO, branschorganisation för Sveriges elföretagare, pekar på en nedgång på elteknikmarknaden med omkring 10 procent 2009 och ytterligare någon procent nästa år. Men det finns en hel del positiva signaler bland beställare och installatörer.


EIO räknar med en ganska snabb återhämtningen av bostadsbyggandet. Skälet skulle vara den snabbt växande bristen på bostäder, som bromsar kommunernas tillväxt, och den behagliga räntenivån. EIO räknar också med att förnyelse och energieffektivisering av beståndet nu ska komma igång på allvar.
Totalt handlar det om drygt 700 miljoner kvadratmeter byggnadsyta, där en stor del av både bostäder och lokaler måste rustas upp och minska sin energianvändning inom det närmaste decenniet. Enbart i bostadsbeståndet finns 850000 lägenheter i flerbostadshus och 475000 småhus byggda 1961-1975 med omfattande upprustningsbehov.

EIO:s konjunkturrapport, som tagits fram av analysföretaget Industrifakta, visar att det minskade bostadsbyggandet bidragit påtagligt till försvagningen på elteknikmarknaden både 2008 och 2009. Redan nästa år pekar dock prognoserna uppåt och ombyggnadsvolymen väntas växa med omkring 10 procent per år både i år och 2010.

”För att klara förnyelsen av det äldre bostadsbeståndet skulle ombyggnadsinvesteringarna behöva tredubblas under en tioårsperiod och en betydande andel av ökningen utgörs av energirelaterad upprustning”, skriver EIO i sin prognos.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.