Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Elektrikerförbundet varslar om utvidgad strejk

Publicerad: 22 mars 2013, 15:39

Elektrikerförbundet varslar om utvidgad konflikt på installationsområdet. Varslet är framför allt riktat mot företag inom industrin. Enligt arbetsgivarorganisationen Elektriska Installatörsorganisationen, Eio, omfattar varslet minst 1 500 elektriker.


Det nya varslet från Elektrikerförbundet lades den 22 mars och träder i kraft den 5 april, om ingen uppgörelse har nåtts dessförinnan.

Konflikten gäller inkasseringsavtalet som innebär att arbetsgivaren ska göra löneavdrag från de anställda och betala pengarna till Elektrikerförbundet, som använder pengarna för att kontrollera att elektrikernas ackordslöner är korrekta.

Eio pekar främst på att facket kräver att 0,5 procent av företagens totala lönesumma ska betalas till Elektrikerförbundet, i stället för till medarbetarna, något som arbetsgivarna ser som oacceptabelt.

I januari lade Elektrikerförbundet ett första varsel som omfattar omkring 2 500 elektriker och som träder i kraft den 1 april, om parterna inte har kommit överens dessförinnan.

I förra veckan varslade Eio om en lockout som omfattar omkring 800 elektriker.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.