Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Europa: Stark svensk byggmarknad

Publicerad: 19 juli 2010, 07:00

Svenska byggmarknaden en av vinnarna i en fortsatt fallande europeisk byggkonjunktur.


Den europeiska branschparaplyorganisationen Euroconstruct har presenterat sin sommarprognos över utvecklingen på de europeiska byggmarknaderna: volymerna fortsätter fall under 2010. Euroconstruct räknar med ett en minskning av investeringarna med 4 procent i år. Det följer en minskning i fjol med 8,8 procent och ett tapp 2008 på 3,1 procent.

Men sedan vänder det. Euroconstruct spår en uppgång på 1,2 procent 2011 och 2,4 procent 2012.

Den innevarande recensionen slår dock väldigt ojämnt mellan länderna. De svaga marknaderna i år är Irland, Portugal och Spainen med fallande kurvor på -28, -10 respektive 18 procent (Grekland är inte inkluderad i prognosmaterialet).

På tillväxtsidan finns marknaderna i Tyskland (svagt uppåt efter en djupdykning i fjol), Ungern, Slovakien, Sverige och Schweiz.

En positivt udda fågel i sammanhanget är Polen som, enligt Euroconstruct, inte märkt av något som helst bakslag under recessionsperioden. Prognosen för Polen ligger i år på +10 procent och väntas accellerera ytterligare under 2011 (+14,5) och 2012 (+14,1).

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.