Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Europas byggaktier vänder uppåt

Publicerad: 14 januari 2009, 12:23

Efter närmast fritt fall för byggarna på Europabörserna under hösten började pilarna peka uppåt under december. De största europeiska byggaktierna steg 4 procent på en dryg månad


Det kan tyckas en aning paradoxalt. När de internationella byggföretagen under första halvan av fjolåret visade rekordresultat, då dök börskurserna. När konjunkturprognoserna reviderades ner för byggsektorerna efter finanskraschen, då satte aktierna fart uppåt.

Construction Europes börsindex för europeiska byggföretag steg drygt 4 procent under veckorna 46 till 50. Norska Veidekke var bäst i klassen med en stegring på 35 procent, efter en period av god orderingång men kanske framför allt på grund av deras program för medarbetarinflytande och aktieförvärv hos personalen där 2,5 miljoner aktier gjordes tillgängliga för personalinköp.

Tyska bjässen Hochtief har visar rekordresultat men ända tappat i värde på marknaden, men under femveckorsperioden gick aktien upp 9,3 procent. Och de svenska företagen står sig väl på listan, särskilt Skanska som gick upp 11 procent mellan vecka 46 och 50.
Förklaringen är en smula paradoxalt att det förmodligen är dessa två företags USA-verksamhet som förklarar uppgången.
I princip alla stora globala byggföretag lyftes av USAs blivande president Barack Obamas utspel om att ”rebuild the US” med ett tung paket med infrastruktursatsningar.

”Företag som brittiska Balfour Beatty, Hochtief och Skanska som alla är stora i USA lyftes av Obamas investeringsplaner och andra eurpéer som spanska Acciona, franska Eiffage och brittiska Kier gled med i uppgången”, skriver Construction Europes Chris Sleight i en kommentar.
Och den positiva, återhämtande trenden för de noterade svenska byggarna har fortsatt. Från mitten av december till den 9 januari steg JMs aktie med 44 procent, NCCs med 48 procent, Skanskas med 32 och Peabs med 34 procent.


Börsutveckling
före julhelgen
…ett axplock
Acciona, Spanien 13,3 procent
Balfour Beatty, UK 15,4 procent
Ballast Nedam, NL -31,3 procent
Bilfinger Berger, Tyskland -2,3 procent
Bouygues, Frankrike 1,9 procent
Hocktief, Tyskland 9,3 procent
NCC, Sverige 1,9 procent
Peab, Sverige 3 procent
Skanska, Sverige 10,7 procent
Veidekke, Norge 34,7 procent
Vinci, Frankrike 4,4 procent
YIT, Finland 8,2 procent

CEC Index 4,2 procent

Aktieutveckling under perioden vecka 46 till vecka 50. Källa: Construction Europé

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.