Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Expanderamera börjar jobba mot privatmarknaden

Publicerad: 24 april 2020, 07:47

20 år efter grundandet startar Expanderamera ett nytt affärsområde inriktat mot privatkunder. Utvecklingen är bland annat driven av nedgången till följd av coronapandemin.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


På bemanningsföretaget Expanderamera har man märkt av minskad verksamhet till följd av coronapandemin. Flera projekt som skulle ha startats efter påsken har skjutits på framtiden och företagen måste nu kortidspermittera cirka tio anställda.

– Vi ställer om och utvecklar verksamheten efter läget i coronatider. Just nu har vi permitterat tio anställda, men om en vecka kan det vara det dubbla. Det händer mycket så fort nu, säger Jessica Löfström, grundare av Expanderamera.

Svårt med korttidspermittering på byggen

Alternativet nu är att korttidspermittera vissa anställda, men risken finns att man så småningom behöva varsla om uppsägning.

– Det är ganska svårt för personer som ska jobba i byggprojekt att jobba 40 eller 60 procent eftersom man ingår i ett arbetslag. Men det är fungerar bättre om man jobbar mot privatkunder. Det här är egentligen något vi har tänkt på länge. Vi har fått så himla många förfrågningar från privatkunder genom åren, men aldrig riktigt haft tid att dra igång ett sådant här affärsområde. Men nu, när vi vill, våra kunder vill och yrkesarbetarna vill så kör vi, säger Jessica Löfström.

Läs även: Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Det är svårt att sia om framtiden just nu. Men samtidigt som en del nyproduktionsprojekt och större renoveringsprojekt skjuts på framtiden går bygg- och trädgårdshandeln som tåget.

– Folk är hemma och fixar. Det finns kanske sådant man har tänkt att göra själv, men kanske inte riktigt klarar av och då vill man ha hjälp, vit hjälp, och det vet man att vi gör, säger Jessica Löfström.

Det nya affärsområdet startades i onsdags och man har redan fått sin första kund.

Nya möjligheter

– Jag tror att vi behöver tänka nytt och att det kan komma nya möjligheter ur den här krisen också. Se till exempel på hur snabbt flygpersonal kunnat utbildats för att kunna jobba i vården. Jag tror att omställningsviljan är större nu än någonsin tidigare, säger Jessica Löfström.

Läs även: “Ställ krav på nya Id06-kort redan nu”

Hon tror att fler företag kommer att bli kreativa.

– Vi får försöka se det goda i det hemska som sker. Nu kommer Sverige in i ett kreativt skede. Vi har varit lite `fat and happy`men nu kickstartar vi med en vitamininjektion, säger Jessica Löfström.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev