måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Få konkurser inom bygg hittills

Publicerad: 11 maj 2020, 08:00

Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen.

Hittills ingen skillnad i antalet konkurser jämfört med förra året.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur


Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, även kallad Tillväxtanalys, gick i början av veckan ut med färsk konkursstatistik. Den visade till att börja med en dramatisk ökning av konkurser inom bygg. Men uppgifterna visade sig vara felaktiga och myndigheten har nu tvingats revidera sina siffror.

– För byggindustrin blev det en stor nedrevidering till 132 konkurser under april i år. Detta förändrar analysen ganska drastiskt då detta endast är två fler konkurser än i april 2019. Siffran är även lägre än marssiffran som var på 140, säger Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen.

Läs även: Röster från branschen om läget just nu

Enligt Johan Deremar är det de små företagen som drabbas först.

– Det handlar troligen om en stor andel enmansbolag som inte har några anställda att varsla som har gått i konkurs först. Det brukar vara de företagen som drabbas först, säger Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen.

Han fortsätter:

– Det är även värt att notera att det endast är aktiebolag som omfattas av de nya korttidspermitteringsreglerna och historiskt har flertalet av de bolag som startats inom byggindustrin varit enskilda firmor. Detta ökar sannolikheten att det främst kommer att vara enskilda små byggföretag som går i konkurs den allra närmaste framtiden.

Enligt statistiken från Tillväxtanalys är det 454 anställda som har förlorat jobben på byggföretagen som gick i konkurs i april . Det kan jämföras mot 412 personer i april förra året.

Under det första kvartalet i år kände bygg av ett uppsving, bland annat inom bostadsbyggandet. Byggbranschen rullar fortfarande på hyfsat bra, enligt Johan Deremar.

– Men det kan ändras snabbt. Data släpar efter, medlemmarna märker inte alltid vilken situation de står i. Bygg påverkas lite senare än vissa andra branscher men vi vet inte om vi ligger en månad eller ett kvartal efter de andra. Hastigheten i det som sker inom ekonomin just nu är inget som vi har upplevt tidigare.

Statistik om konkurser och varsel:

- Antalet konkurser inom byggindustrin drabbade under april i år 132 företag, jämfört med 130 konkurser under samma månad förra året. 454 anställda förlorade jobben inom dessa företag i april 2020, jämfört med 412 stycken i april 2019. Definitiva siffror från Tillväxtanalys kommer 15 maj.

- Under april 2020 försattes 833 företag i konkurs inom samtliga branscher i landet. Konkurserna omfattade 3 951 anställda.

- Inom kategorin byggverksamhet berördes 2479 personer av varsel om uppsägning i mars och april i år. 6217 personer var under mars 2020 inskrivna som sökande i Byggnadsarbetarnas a-kassa.

Källa: Tillväxtanalys och Arbetsförmedlingen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev