Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Fall för bygg i konjunkturrapport

Publicerad: 29 maj 2018, 11:22

Stämningen är ljus i ekonomin över lag, men inom bygg ser det lite mörkare ut, enligt Konjunkturinstitutet.

Foto: Johanna Åfreds

Byggföretagens förväntningar på de närmaste månadernas byggande har justerats ner men pekar trots det på i stort sett oförändrat byggande.

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutetbyggkonjunktur


I Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer föll konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet åtta enheter i maj. Det är den lägsta nivån på närmare tre år. Främst beror nedgången på att företagen har sänkt sina förväntningar på sysselsättningsutvecklingen de närmaste månaderna, skriver Konjunkturinstitutet.

Företagen inom bygg- och anläggningsverksamhet rapporterar dock om både växande orderstockar och ökat byggande de senaste månaderna. Omdömena om orderstockarnas nuvarande storlek är fortsatt starkare än normalt.

Anbudspriserna uppges sammantaget ha minskat något de senaste månaderna, men det är främst företagen inom anläggningsverksamhet som redovisar prissänkningar. Husbyggarna rapporterar om i stort sett oförändrade priser.

Antalet anställda har fortsatt att öka och nu är det något färre företag än tidigare månader som upplever att arbetskraftsbrist är det främsta hindret för ett ökat byggande.

Byggföretagens förväntningar på de närmaste månadernas byggande har justerats ner och pekar nu på i stort sett oförändrat byggande. Även förväntningarna på hur orderstockar och sysselsättning kommer att utvecklas är nu något mer dämpade än normalt och andelen företag som aviserar prissänkningar framöver har ökat ytterligare något, står det att läsa i rapporten.

Barometerindikatorn gick för alla branscher ner från 110,4 i april till 108,8 i maj. Men siffran pekar trots nedgången på ett klart ljusare stämningsläge än normalt i ekonomin, enligt Konjunkturinstitutet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev