Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Färre konkurser 2007

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Byggåret 2007 fick se en minskning av antalet konkurser. Men Lars Jagrén, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier, tror att minskningen har planat ut och hittat sin "naturliga" nivå.


- Antalet konkurser är marginellt lägre i år jämfört med samma period förra året. Den trendmässiga nergången i antalet konkurser som vi har sett på senare år verkar ha brutits, säger han.

Det är en naturlig utveckling. Under de senaste årens högkonjunktur har antalet konkurser i branschen sjunkit kraftigt. Ändå går mellan 700-750 företag i putten varje år, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är ungefär ett 60-tal varje månad.
- Alla företag ska inte lyckas. Det finns alltid några som kanske inte har rätt affärsidé eller som inte kan driva ett företag, även när marknaden går som tåget. Det finns också en andel företag som inte är seriösa, säger Lars Jagrén.
De tre storstadslänen, Stockholm, Göteborg och Malmö, dominerar stort i konkursstatistiken. Det beror främst på att det är i dessa regioner som flest företag är verksamma, men en sannolik orsak är också att andelen oseriösa företag är större i storstadsområden, där kriminell verksamhet är lättare att dölja.

2008 väntas bli ännu ett gott år för byggsektorn, även om tillväxttakten dämpas något. Lars Jagrén tror därför att antalet konkurser i branschen kommer att ligga på samma nivå som i år även 2008.
- Eventuellt kanske de ökar marginellt, eftersom tillväxttakten avtar något, men överlag går marknaden bra, säger Lars Jagrén.

FAKTA//Antal konkurser bland företag och enskilda näringsidkare i byggindustrin i hela landet fram till och med oktober.

2007: 582
2006: 609

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.