Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Färre konkurser inom bygg

Publicerad: 13 september 2011, 07:56

Branschen går emot strömmen – 30 procents minskning samtidigt som hela näringslivet visar ökning på 18 procent.


I augusti 2011 gick 49 företag i byggbranschen i konkurs. Ett år tidigare gick 70 byggföretag i konkurs. Det är en minskning med 30 procent.

Detta sker samtidigt som konkurserna i det svenska näringslivet totalt har ökat med 17,6 procent från 324 till 381. Det visar siffror från kreditinformationsföretaget UC.

Fredrik Polland, enhetschef för affärsutveckling på UC, säger att man inte ska dra alltför stora växlar på siffror för en enda månad.

– Men siffrorna säger ändå något. Rotavdraget ledde till att många nya små byggföretag startades. Det fanns en efterfrågan men alla hade inte kompetensen att driva företag och därför skedde en utrensning som nu verkar vara avklarad, säger han.

Under perioden januari-augusti 2011 var antalet konkurser i byggbranschen 628, upp 6 procent från 595 ett år tidigare. Detta skulle alltså delvis kunna handla om den utrensning som Fredrik Polland talar om. I näringslivet i stort minskade samtalet antalet konkurser med 2 procent till 3 960 stycken.

I storstadsregionerna ökar konkurserna, samtidigt som de minskar i landet som helhet.

– Det är i storstäderna som det är lättast att starta nya små byggföretag. Rotavdraget har varit bra för byggbranschen som är den bransch där det startas flest nya företag. Men med fler företag kommer fler konkurser, säger Fredrik Polland.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.