Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Färre konkurser - men bygg sänker Skåne

Publicerad: 4 oktober 2013, 12:14

Antalet företagskonkurser minskade med 5 procent under september månad jämfört med samma månad förra året, enligt UC. Men variationerna över landet är stora. I Skåne drar konkurser inom husbyggande upp statistiken.


Mest har antalet konkurser minskat inom transportbranschen och bland privata tjänsteföretag men många branscher uppvisade minskande konkurser. Stockholms och Uppsala län utmärkte sig med färre konkurser bland storstadslänen.

– Det är tredje månaden i rad som företagskonkurserna minskar, vilket tydligt visar på en stabilare konjunktur och efterfrågan. Många företag har fått ett stabilare kassaflöde och bättre lönsamhet, vilket innebär att allt fler företag överlever, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC i ett pressmeddelande.

Företagskonkurserna minskade i mer än hälften av landets olika län under september. Det var dock stora skillnader i de större länen; i Stockholms län var minskningen -13 procent, medan ökningar noterades för Västra Götaland med +9 procent och för Skåne hela +34procent.

– I Skåne var det framför allt fler konkurser inom byggande av hus och detaljhandeln som bidrog till konkurssökningen, säger Roland Sigbladh.Många konjunktursignaler pekar i positiv riktning; såväl förbättringen i den internationella konjunkturen som utvecklingen i det svenska näringslivet, där allt fler branscher signalerar en ökad efterfrågan.

– Samtidigt är svensk exportindustri beroende av en stabilisering och uppgång av konjunkturen i Euroländerna, och det återstår att se vad den senaste utvecklingen i USA kommer att leda till. UC:s prognos, att företagskonkurserna under 2013 kommer att landa på +5% jämfört med föregående år består, säger Roland Sigbladh?

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.