Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Fastighetsbranschen optimistisk - trots allt

Publicerad: 25 juli 2012, 08:28

Svenska fastighetsägare är – trots en skakig omvärld – relativt nöjda och optimistiska. I Fastighetsägarnas Sverigebarometer är endast 3 procent av fastighetsägarna direkt missnöjda med lönsamheten och en tredjedel räknar med minskade vakanser under nästa år. Den stora bromsklossen är dock svårighet att få banklån, något som begränsar branschens fortsatta utveckling.


– På ett övergripande plan är situationen mycket stabil. Pessimismen har dock tilltagit i Malmö. Nästan hälften av stadens fastighetsägare uppger att kontorsvakanserna ökat och cirka 35 procent uppger att priserna på kontorsfastigheter fallit. Dessa andelar är betydligt mindre i de övriga storstadsregionerna, kommenterar Fastighetsägarna Sveriges chefekonom Tomas Ernhagen i ett pressmeddelande.

Så här upplever fastighetsägarna att situationen sett ut under de senaste sex månaderna:


* Drygt 80 procent av landets fastighetsägare uppger att kontorsvakanserna varit stabila eller till och med minskat. Av de olika fastighetsbestånden har butiksfastigheter utvecklats sämst. Cirka 25 procent uppger att butiksvakanserna har ökat.

* Utvecklingen i Malmö har varit något svagare än i övriga storstadsregioner. Drygt 45 procent av Malmös fastighetsägare uppger att kontorsvakanserna ökat. Motsvarande andel i Stockholm och Göteborg är cirka 15 procent. 35 procent av fastighetsägarna i Malmö uppger också att priserna på kontorsfastigheter fallit under det senaste halvåret. Motsvarande andel i Stockholm och Göteborg är cirka 10 procent.

* Hyfsat stabila vakanser och hyror har resulterat i starka kassaflöden och god lönsamhet. 65 procent av fastighetsägarna uppger att lönsamheten är bra eller mycket bra. Endast 3 procent är direkt missnöjda med rådande lönsamhet.

* Antalet transaktioner har minskat jämfört med föregående år. För mindre fastighetsägare beror det till stor del på bankernas agerande. Många uppger att villkoren blivit hårdare och att marginalerna ökat.


Och så här tror de att framtiden ser ut under de närmaste tolv månaderna:


* Nästan 40 procent tror att den redan svaga svenska konjunkturen kommer att vika ytterligare under det kommande året. Bara 15 procent tror att konjunkturen bottnat och att det ser ljusare ut om ett år än i dag.

* Fastighetsägarna i Malmö är mer pessimistiska än kollegorna i Stockholm och Göteborg avseende konjunkturen i den egna regionen. 37 procent av dem räknar med fortsatt konjunkturavmattning. Motsvarande andel i Stockholm och Göteborg är 22 respektive 30 procent.

* Nästan 30 procent av fastighetsägarna tror att kontorsvakanserna kommer att minska. Det framför allt fastighetsägarna i Stockholm som står för optimismen. * På kontorssidan räknar cirka 45 procent med att hyrorna högre om än år än i dag.

* Endast 6 procent av fastighetsägarna räknar med vikande lönsamhet, medan så många som 40 procent spår ökad lönsamhet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.