Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Felaktig rörupphandling dras inför rätta

Publicerad: 6 maj 2019, 14:38

Det kommunala bostadsföretaget Huge Bostäder i Huddinge anlitade en VVS-entreprenör till ett kontraktsvärde av närmare 3 miljoner kronor. Detta trots att gällande ramavtal endast medgav ett högsta kontraktsvärde på 1 miljon kronor. Nu kräver Konkurrensverket att Huge betalar 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.


Enligt Konkurrensverket har Huge Bostäder gjort sig skyldig till brott mot upphandlingsreglerna genom att använda ett befintligt ramavtal med en leverantör på ett felaktigt sätt när VVS-arbeten skulle genomföras i en av bolagets fastigheter. Huge gjorde en så kallad otillåten direktupphandling, där kontraktssumman överskred gränsen för det befintliga ramavtalet men närmare 2 miljoner kronor, vilket är ett brott mot lagen om upphandling, LOU..

- En otillåten direktupphandling är en av de allvarligaste överträdelserna av upphandlingsreglerna enligt lagen, säger Natacha Otte Widgren, processråd på Konkurrensverket.

Konkurrensverket har nu lämnat  ärendet vidare till Förvaltningsdomstolen där man kräver att att kommunen ska dömas att betala 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Varför ser lagen allvarligt på den här typen av överträdelser av upphandlingsreglerna?

- För att den här typen av direktupphandlingar sätter konkurrensen helt ur ut spel. Kommunen har redan bestämt sig för en leverantör utan att ge andra en chans, säger Natacha Otte Widgren.

I det här fallet hade kommunen redan ett ramavtal, men redan när man ingick avtalet med leverantören så visste man att gränsen på ett högsta kontraktsvärde på 1 miljon kronor skulle överskridas. Det var inte något som man upptäckte efter hand, berättar Natacha Otte Widgren.

Nu vänder sig Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att domstolen dömer Huge att betala 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Huge Bostäder vill inte närmare kommentera händelsen. På sin hemsida uttalar sig vd Karin Strömberg Ekström:

“Vi ser självklart allvarligt på att Konkurrensverket anser att vi brutit mot upphandlingsreglerna. Vi har dock valt att inte kommentera detta vidare förrän Förvaltningsrätten sagt sitt.”

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.