Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Finndomo nära ackord

Publicerad: 22 augusti 2011, 08:10

Att hålla samman Finndomo blev omöjligt. Nu säljs delar av verksamheten.


Försöken att rädda småhustillverkaren Finndomo undan konkurs fortsätter. I juli blev det klart att fabriken i Renholmen säljs till Plusshus och den 23 augusti väntas ett ackord accepteras av fordringsägarna.

Det ackordsförslag som fordringsägarna har att ta ställning till handlar om oprioriterade fordringar på omkring 200 miljoner kronor. Fordringsägarna erbjuds 25 procent av den summan. Ackordsförhandlingar hålls i Eksjö tingsrätt den 23 augusti

– Jag räknar med att fordringsägarna godtar ackordet, säger rekonstruktören Lars-Henrik Andersson på Lindahls advokatbyrå.

I fabriken i Renholmen i Skellefteå väntas 10-15 personer kunna arbeta när den nye ägaren Plusshus startar produktionen i höst. Fabriken har stått stilla sedan början av 2010.

Också fabriken i Hässleholm, som är den mest värdefulla, ska säljas. De 160 anställda är varslade om uppsägning men kan behålla sina anställningar om en ny ägare skriver på före årsskiftet.

– Vi väntar fortfarande på nya ägare, säger Lars-Henrik Andersson.

I stället samlar Finndomo, under ledning av nye vd:n Henrik Österberg, produktionen i fabriken i Hjältevad i Eksjö där omkring 110 personer arbetar.
Finndomo har haft dålig lönsamhet under flera år och har dessutom blivit ett offer för nedgången på marknaden för nya trähus.

I början av året förenades varumärkena Modulenthus och Hjältevadhus under namnet Finndomohem. Ett nytt ambitiöst husprogram lanserades. Men den 23 februari meddelade företaget att man hade lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten i Eksjö.

Den utlösande faktorn var att den finländske ägaren Finndomo OY ströp finansieringen. I bakgrunden agerade banken Pohjola.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.