Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Finndomo väljer ny profil

Publicerad: 29 mars 2011, 07:07

Småhustillverkaren Finndomo kämpar för sin överlevnad. Bara ett antal veckor efter att företaget lanserat sin nya husserie under varumärket, Finndomohem, där även ett nytt bygg- och konstruktionssystem ingår, drog den finländske ägaren undan finansieringen. Nu har företaget ansökt om rekonstruktion.


Sedan början av året är småhustillverkaren Finndomo med sina olika husmärken, Modulenthus och Hjältvadhus, förenade i ett och samma varumärke, Finndomohem.

Den tuffa tiden, då finanskrisen slog hårt mot hela marknaden, använde Finndomo till att planera inför nästa högkonjunktur. Säljorganisationen slogs ihop liksom utvecklings- och marknadsresurserna. Man investerade i ett CAD-system och i ett delvis nytt konstruktions- och byggsystem.

– Vi gick på knäna men utnyttjade tiden och i dag har vi en modernare framtoning med fler husmodeller som är anpassade efter kundernas behov och önskemål. För första gången presenteras husen i en och samma katalog, säger Jessica Spångberg, arkitekt och delägare företaget och den som utformat de nya husmodellerna.

Framtiden såg ljus ut. Våren 2010 hade en finländsk delägare gett bolaget en kapitalförstärkning för att säkra tillväxten. Därefter har bolaget ägts till 30 procent av Neomarkka. Resten ägs av Ilkka Brotherus samt andra investerare och nyckelpersoner, enligt Finndomos hemsida.

En stor orderstock och full beläggning i produktionen första halvåret 2011 aviserade att vändpunkten hade kommit på allvar. Enligt prognoserna för 2011 skulle företaget omsätta cirka 600 miljoner kronor och klara ett rörelseresultat på 40 miljoner kronor. Det föreutsatte dock ett kapitaltillskott från ägarna i Finland för att finansiera den skuldbörda som byggts upp under det tunga året 2009.
Men så drogs plötsligt den finansiering som Finndomo utlovats av sitt finska moderbolag tillbaka.

– Beskedet kom som en blixt från en klar himmel, säger vd Staffan Lindquist i ett pressmeddelande.

Den 23 februari meddelade han att företaget lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten i Eksjö. Tillsammans med rekonstruktören Lars Henrik Andersson på Lindhals advokatbyrå arbetar Staffan Lindqvist på att hitta ny finansiering till Finnmodo.

– Vi har fulla orderböcker, en utmärkt marknadsposition, en bra affär och ett bra koncept. Vi har klarat stora investeringar i nya hustyper och nya cad-system. Förutsättningarna är utmärkta, säger Staffan Lindquist.

En företagsrekonstruktion tryggar jobben och de anställas löner i företaget under rekonstruktionsfasen, vanligtvis minst tre månader. Lagen om företagsrekonstruktion är till för att ge företag som hamnat i oväntade akuta finansieringsproblem ett rimligt tidsutrymme att lösa krisen, samtidigt som alla bolagets pågående avtal löper vidare och är skyddade enligt lag.

– Under rekonstruktionen kommer bolaget att fullt ut reglera sina uppkommande skulder samt säkerställa att alla husprojekt – nya och pågående – färdigställs enligt plan, säger Staffan Lindquist i ett pressmedelande.

Christina Adlers, Nomi Melin Lundgren

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.