Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Fjällvärlden investerar

Publicerad: 10 Oktober 2011, 06:57

För närvarande pågår investeringar för nästan 900 miljoner kronor i landets skidanläggningar. Grovt räknat så kommer mer än två tredjedelar av den summan att handla om bygg- och anläggningsjobb. Förutom bostäder och vägar blir det investeringar i nya liftar och förbättrade pister.


Frågan är hur man mot bakgrund av föregående säsong vågar göra dessa omfattande investeringar? Då minskade nämligen försäljningen av liftkort i de svenska skidanläggningarna med fyra procent jämfört med närmast föregående säsong. Hans Gerremo, vd på branschorganisationen SLAO, menar dock att den minskningen helt och hållet går att hänföra till den så kallade kalendereffekten.

– Det var så få röda dagar runt jul och nyårshelgerna att folk inte kunde få någon längre sammanhängande ledighet. Jämför med föregående år när man genom att ta ut två dagars semester kunde få fjorton dagars sammanhängande ledighet. Dessutom låg den senaste påsken rekordsent, i slutet av april när det var tjugofem grader varmt på många ställen i landet.

Orosmolnen som tornar upp sig på finanshimlen då? Kan detta tänkas komma att påverka fjällturismen?
– Min erfaranhet är att upplevelseindustrin inte är så konjunkturkänslig. Även om börsen går ner så har fortfarande nittiofyra procent av befolkningen lön. Det har också visat sig att när det blir kris så växer familjen och vännerna i betydelse. Gemenskapen är det sista man ger upp och hit hör att tillsammans tillbringa en ledighet tillsammans i en skidanläggning.

Bara i Vemdalen-Klövsjöområdet har skidnäringen investeringar på gång för cirka 205 miljoner kronor. Den största investeringen är 95 miljoner kronor i Vemdalsskalets centrum, där det blir både boende och affärslokaler.

– Syftet är att Vemdalsskalet ska bli en liten miniskidort som ska locka till sig någon form av handel i bottenplanen av husen, berättar Torgny Svensson, destinationschef för Skistar Vemdalen.

Andra stora investeringar i Vemdalen är en expresslinbana med sex stolar för 35 miljoner kronor i Vemdalsskalet, samt 15 miljoner kronor i boende och liftar i Klövsjö. Dessutom investeras 60 miljoner kronor i boende samt en restaurang i Björnrike.

Till detta kan sedan läggas de 15-20 privata fritidshus som är under uppförande eller ska börja byggas i området, och som vardera betingar ett styckepris inklusive tomt på cirka 2 miljoner kronor.

– Sedan 2005 har investeringarna i detta område legat på över 130 miljoner kronor per år, en närmast kinesisk nivå, konstaterar Torgny Svensson. Jag tror dock att det kommer att bli något lugnare under de närmaste åren framöver.

I Idre investerar Stiftelsen Idrefjäll cirka 90 miljoner kronor, varav 80 miljoner kronor i skidåkning och 10 miljoner kronor i renoveringar av befintligt boende. En ny topprestaurang med 240 platser på Idrefjället ryms också i den totala summan. Allt ska vara klart före jul. Några ytterligare bäddplatser bygger dock inte Stiftelsen Idrefjäll inför den kommande säsongen. Joacim Johansson, vd för stiftelsen, anser att de omkring 8 000 bäddar som finns i området i dag räcker.

– Dessutom sker exploateringar av andra intressenter runt omkring oss. Även de som bor där kommer att nyttja våra backar. Vi har bestämt oss för att först förbättra infrastrukturen, eller utöka reseanledningarna, det vill säga skidåkningen.

Vid landets nordligaste, större skidanläggning, Riksgränsen, investeras det ett par miljoner kronor. Det handlar dock inte om några nybyggen utan huvudsakligen om renoveringsarbeten på hotellet som har cirka 600 bäddar. Dessutom finns det en femårsplan som innehåller investeringar i liftsystemen på 20-25 miljoner kronor.

Riksgränsen sticker ut en hel del i förhållande till de övriga skidanläggningarna. Här startar högsäsongen inte förrän i slutet av februari men pågår å andra sidan fram till midsommar. Besökarna kommer huvudsakligen med tåg eller flyg från Mälardalen. Många norrmän söker sig också hit.

– Skidåkningen här är också något mer krävande och avancerad, förklarar Terje Pedersen, marknadschef för Riksgränsen. Man kan säga att hit kommer de riktigt passionerade skidåkarna.

Om Riksgränsen är den nordligaste så är Branäs i norra Värmland den sydligaste större skidanläggningen i landet. Även här kalkylerar näringen med ett fortsatt folkligt skidåkande i en sådan omfattning att det totalt investeras cirka 110 miljoner kronor. Största delen av den summan utgörs av investeringar i cirka 400 nya bäddplatser, vilket innebär att det totalt blir cirka 6 000 bäddplatser i området.

Följden av detta har blivit att Branäs Fritidscenter också måste investera, närmare bestämt i en ny sittlift, ny sportaffär och reception samt i nya snösystem i backarna. Totalt handlar det om 20-25 miljoner kronor.

Branäs Fritidscenter äger även Kungsbergets skidanläggning med tillhörande hotell i Sandviken. Där investeras drygt 100 miljoner kronor i ytterligare 350 bäddplatser.

Men finns det då inte någon rädsla för att de senaste årens rejäla vintrar inte ska upprepas? Vi ställer frågan till Anna-Karin Jeppsson, marknadsansvarig på Branäs Fritidscenter:
– Vi behöver egentligen ingen natursnö. Det räcker med att det blir minus fyra grader så kan vi göra konstsnö. Och under de senaste åren har vi haft i genomsnitt över åttio procents beläggningsgrad under hela säsongen. I fjol hade vi åttiosex procent.

FAKTA/NÅGRA AV FJÄLLINVESTERINGARNA
Vemdalen-Klövsjö 205 miljoner kronor
- Vemdalsskalets centrum95 Mkr
- Expresslinbana i Vemdalsskalet 35 Mkr
- Boende och liftar i Klövsjö 15 Mkr
- Boende och restaurang i Björnrike 60 Mkr
- 15-20 fritidshus à cirka 2 Mkr

Idrefjäll 90 Mkr
- Skidåkningsförbättringar och ny toppstuga 80 Mkr
- Renovering av boende 10 Mkr

Riksgränsen cirka 2 miljoner kronor
- Renoveringsarbeten på hotellet
- Dessutom inom fem år: liftar 20-25 Mkr

Branäs 110 miljoner kronor
- Nya bäddplatser
- Ny lift, sportaffär mm 20-25 Mkr
Kungsberget 100 miljoner kronor
- Nya bäddplatser

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.