Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Förening jobbar för att lyfta plåten

Publicerad: 9 februari 2016, 08:47

Johan Lindström, ordförande i Svensk Byggplåt och vd i Entreprenörföretagen. Svensk Byggplåt och Entreprenörföretagen håller till i en gammal kravattfabrik i city. Utsikten är perfekt för sammanhanget, bara vackra plåttak så långt ögat når.

Foto: Martina Strand Nyhlin

Plåt är vanligt i Sverige, men hur vanligt egentligen? Det ska nystartade branschorganisationen Svensk Byggplåt ta reda på som en av sina första insatser för branschen. "Vi vill öka andelen plåt i svenska byggnader", säger Johan Lindström, ordförande i Svensk Byggplåt och vd i Entreprenörföretagen.


Ämnen i artikeln:

EntreprenörföretagenSvensk byggplåt

Genom att studera försäljningssiffror per kvadratmeter bakåt i tiden hoppas man få ett underlag för att kunna jämföra plåt i svenskt byggande förr, nu och i framtiden.

– Vi har känslan av att materialet blir vanligare, men vi har inga siffror på det, säger Johan Lindström.

En branschorganisation för Sveriges plåtleverantörer har varit på tal i många år, men blev till först förra året. Organisationen består av leverantörer och Entreprenörföretagen och riktar sig mot arkitekter och beställare.

– Det finns ett stort intresse för plåt bland arkitekterna, men det fanns ingen samlad förening som kunde diskutera med dem på ett neutralt och objektivt sätt, säger Johan Lindström.

Ett halvår efter att organisationen startade har man nu en lång väntelista på företag som vill bli medlemmar, men inga nya kommer släppas in förrän nästa år.

– Vi vill inte att detta ska vara en marknadsföringsplattform enbart, utan vi vill att alla företag ska vara aktiva och göra något vettigt för branschen, så vi tar det lugnt med att ta in fler företag så länge, säger Johan Lindström.

Det man ska ta itu med i år är, förutom kartläggningen av försäljningen i Sverige, arbetet med hemsidan och organisationens egen tidning Metall i arkitekturen. Dessutom jobbar Entreprenörföretagen och Svensk Byggplåt för att införa en auktorisation av plåtslagare för att få ner problemen med slarv och skador på byggen.

– Vi ser skador på hus och följdskador som kommer av att jobbet inte är tätt eller ordentligt gjort, det vill vi få bort, säger Johan Lindström.

En tredje part kommer att certifiera plåtslagarna enligt ett antal kriterier som garantier, högre krav på utförandet, bättre utbildning, checklistor och andra metoder.

– Vi hoppas att offentliga upphandlare kommer att börja ställa krav på auktorisation, så att vi kan ställa de kraven.

Entreprenörföretagen och Svensk Byggplåt håller till i vackra lokaler under taknocken på huset vid Kungsbroplan, där Amanda Christensen hade kravattfabrik på slutet av 1800-talet. Kontoret finns i hennes gamla bostad som är ovanligt inredd med väggmålningar och fantastiska mosaikgolv. Och utsikten mot innergården är en dröm för plåtintresserade, bara plåttak så långt ögat når.

– Tänk att få göra en takvandring här på taken, det vore fantastiskt, säger Johan Lindström.

Träffa Svensk Byggplåt

Svensk Byggplåt och Entreprenörföretagen deltar i Nordbygg 2016.

Den som besöker deras monter kommer att få möjlighet att klämma och känna på olika sorters plåt. Man kan också få möjlighet at diskutera idéer och ritningar med leverantör, plåtslagare och plåtkonsult.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.