måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Företagskonkurser ökade med 38 procent i oktober: ”Tufft just nu”

Publicerad: 1 november 2022, 07:50

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Antalet företagskonkurser steg med 38 procent i oktober, jämfört med samma månad året före. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetUCbyggkonjunkturkonkurser

Antalet företagskonkurser skiljer sig mellan landets olika elområden, störst ökning av konkurser syns i norra Sverige.

”Den här utvecklingen är kanske inte vad de flesta i första hand hade förväntat sig. Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter”, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar.

UC:s statistik över nystartade företag visar även att andel nya bolag är som lägst i södra Sverige.

”Det visar att rädslan inför osäkerheten i vinter med eventuella ytterligare ökningar av elpriset är stor. Regeringens negativa prognos för arbetsmarknad och BNP inför 2023 spär på oron för framtiden. Enligt konjunkturinstitutets senaste siffror är företagens framtidstro mycket låg. Många avvaktar med att starta bolag just nu, inte minst i södra Sverige där elpriserna redan är en stor utmaning”, fortsätter Johanna Blomé.

Konkurserna inom hotell och restaurang har ökat med 66 procent och detaljhandeln med 40 procent under oktober i jämförelse med samma månad i fjol.

Sett till perioden januari till oktober har konkurserna ökat med 3 procent jämfört med motsvarande period föregående år. 

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev