måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Försenade byggstarter den tydligaste konsekvensen av corona – än så länge: ”Den svåraste perioden kommer nu”

Publicerad: 24 augusti 2020, 14:35

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, säger att det är först nu som de mest allvarliga konsekvenserna för samhällsbyggnadsbranschen börjar märkas på allvar. Foto: Byggföretagen

Sju av tio byggföretag har upplevt förskjutningar av byggstarter, visar en ny enkät från Byggföretagen. Ändå är konsekvenserna av pandemin än så länge modesta, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Ämnen i artikeln:

Byggföretagenbyggkonjunkturcorona

AJ


Resultatet visar att branschen har drabbats på flera sätt. Sju av tio svarande byggföretag uppger att de har drabbats av uppskjutna byggstarter, sex av tio upplever minskad orderingång och för lite fler än hälften har försäljningen minskat jämfört med för sex månader sedan.

– Att event-, konferens- och hotellbranschen backat kraftigt får följdeffekter i form av att planerade projekt skjuts på framtiden. Och även om kommuner sett till befolkningsutvecklingen har ett fortsatt stort behov av att rusta upp och bygga nytt så är de är osäkra på hur deras ekonomi ser ut framöver. Kommunerna har inte förlorat så mycket i skatteintäkter som de trott men de är osäkra på hur länge den här situationen kommer att gälla och det ger en bromseffekt, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Byggindustrin.

Läs även: Därför har corona gjort att branschen fått en knuff mot digitaliseringen – tre avgörande punkter

I början av pandemin befarade stora delar av branschen att det skulle uppstå stora problem kring utländsk arbetskraft som återvänt till sina respektive hemländer. Enligt Byggföretagens enkät har den oron till viss del varit obefogad. Cirka var femte tillfrågan byggföretagare har upplevt problem relaterade till utländsk arbetskraft.

Lite mer än var fjärde företagen upplever finansierings- eller likviditetsproblem men den siffran skulle ha varit mycket högre om alla farhågor från i våras slagit in.

Läs även: Corona stävjar inte svartjobben

– Vi befarade att det skulle bli mycket värre än det hittills har blivit. Samtidigt har vi från vår sida hela tiden sagt att den svåraste tiden för bygg- och anläggningsbranschen är den vi går in i nu, när vi tydligare börjar märka konsekvenserna av det som sker i andra branscher, säger Catharina Elmsäter-Svärd. 

Bild från Byggföretagens enkät där 629 medlemsföretag under perioden 13 till 21 augusti 2020. Foto: Byggföretagen

Byggföretagens förslag på stödåtgärder

• Statliga lånegarantier för att göra att påbörjade bostadsprojekt kan slutföras trots att lägenhetsköparna avvaktar. 

• Ett utökat ROT-avdrag för att stimulera efterfrågan på renoveringar samt om- och tillbyggnader. Byggföretagen vill utöka grundavdraget från 50 000 kronor till 100 000 kronor. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev