Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Försiktig optimism hos JM

Publicerad: 29 april 2010, 10:46

JM:s vd Johan Skoglund säger sig vara "försiktigt optimistisk" när det gäller framtiden. Under årets första kvartal har både bostadsförsäljningen och byggstarterna ökat. Försäljningen ligger 34 procent över fjolårsnivån och produktionsstarterna var 749 under första kvartalet jämfört med 146 för samma period i fjol.


Tidigt på torsdagsmorgonen mötte JM:s ledning press och analytiker för att kommentera årets första kvartalsrapport. Intäkterna har visserligen minskar - från 9,6 miljarder kronor till 8,4 miljarder på rullande tolv månader - men det förklaras i huvudsak av ändrad redovisningsprincip för JM Utland och naturligtvis också av lägre produktionsvolym och lägre priser.

Rörelseresultatet för perioden är dock förbättrat till 122 Mkr (100) och rörelsemarginalen till drygt 7 procent (3,4).

Det är även fortsättningsvis de svenska och norska marknaderna som ångar på, medan de finska och danska JM-döttrarna fortfarande går på sparlåga.

- Under årets tre första månader har vi sålt bra och vi har bra fart på produktionsstarterna. Byggstarterna är inte i nivå med toppårens 4000 bostäder per år, men vi har heller inte personal just nu fört att klara detta, säger Johan Skoglund.

JM har i dag 1 868 anställda. Innan finanskrisen och nedskärningarna var man 2 600.

- Det optimala kanske ligger 2 400. På sikt vill vi komma tillbaka till en nivå för produktionsstarterna på ungefär 4 000 per år och då krävs rimligtvis en personalstyrka på ungefär 2 400.

- Det är inte bara att knäppa med fingrarna när vi har en så pass tunnare bemanning. Hittills i år har vi anställt knappt hundra personer och det blir fler, men i vilken takt det sker styrs av marknaden, säger Johan Skoglund.

Det finns inga större skäl för JM att se dystert på den svenska marknaden. Finansieringen fungerar allt bättre. Kunderna får igenom sina lån och JM har i dag alla pågående projekt fullt finansierade.

Den svaga konjunkturen uppvägs av låg räntenivå. Och på det största svenska segmentet, Stockholms län, har befolkningen ökat med 40 000 invånare under 2009. Priserna på andrahandsmarknaden är tillbaka på all-time-high-nivå, både i Stockholms innerstad, närförorterna samt i Göteborg och Malmö.

Försäljningen av bostäder steg med 34 procent till 757 bostäder under första kvartalet. Just nu är 4 392 bostäder under produktion och av dessa är 83 procent antingen bokade eller sålda.

- Faktum är att de som köper en ny bostad av oss i Stockholm just nu inte kan räkna med att flytta in förrän 2012, säger Johan Skoglund.

I nuläget sitter JM med 27 600 disponibla byggrätter.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.