Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Försiktig optimism i fastighetsbranschen

Publicerad: 7 November 2008, 15:10

Fastighetsägarna i Göteborg har is i magen och står fast vid planerade investeringar. Det visar höstens branschbarometer från Fastighetsägarna Göteborg


I undersökningen har 100 stora och små fastighetsföretagare i två omgångar svarat på frågor om konjunkturen, planerade investeringar, lönsamhetsutveckling och marknadsläget.

Den första undersökningen genomfördes i början av september, innan den fulla omfattningen av finanskrisen blivit tydlig.

När det gäller marknadsutvecklingen de kommande 12 månaderna så ger fastighetsföretagen en dyster prognos.

Drygt 60 procent tror på minskade marknadsvärden för fastigheter med lokaler och omkring hälften tror på minskade värden för lägenheter. Men samtidigt anser de flesta att det handlar om måttliga förändringar.

– Detta visar på en förhållandevis stabil fastighetsmarknad mitt i finanskrisen. Bedömningen är självklart färgad av den senaste månadens svarta rubriker men branschen hoppas ändå på begränsade skador, säger Rudolf Antoni utredare på Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen och den som ligger bakom undersökningen.

Samtidigt bör man komma ihåg , menar han, att fastighetsmarknaden reagerar betydligt långsammare än börsen när tiderna blir sämre.

Jämfört med septembermätningen är fastighetsföretagarnas förväntningar mycket lägre.

Men förändringarna är förvånansvärt små när det gäller planerade investeringar som större renoveringsprojekt och nyförvärv av fastigheter. Andelen som bedömer att de sannolikt kommer att investera under de kommande två åren sjunker bara från 50 procent till 47 procent.

– Många fastighetsföretag tycks än så länge stå fast vid sina planer. Visst har den som köpt med hög belåningsgrad på toppen av konjunkturen drabbats hårt av läget på marknaden, men för de flesta fastighetsföretagare handlar det inte om snabba affärer utan om långsiktiga relationer. De som vårdar sina fastigheter och sina kunder tycks än så länge sitta kvar i båten även om det blåser rejält, säger Rudolf Antoni.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.