Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Fortsatt ökning av byggkonkurser i Stockholm

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Högkonjunkturen inom byggsektorn avspeglas i att antalet konkurser i branschen minskar kraftigt på de flesta håll i landet. För riket (utom Stockholms län) blev det en minskning med 18 procent, enligt kredit- och upplysningsföretaget UC.

Undantaget är Stockholms län, något Byggindustrin skrivit om under hösten. Och trenden höll i sig även under slutet av 2005. I december gick 25 byggföretag i Stockholms län i konkurs vilket var en ökning med 25 procent jämfört med året innan. Under hela 2005 blev antalet konkurser 327, en ökning med 16 procent.

Stockholm står för omkring hälften av alla byggkonkurser i landet och därför äts den positiva trenden i övriga Sverige nästan upp av ökningen i Stockholms län.

En stor kartläggning som Byggindustrin gjorde i höstas visade att mer än hälften av alla byggkonkurser i Stockholm har kopplingar till systematisk ekonomisk brottslighet och detta kan vara en bidragande orsak till att statistiken blir missvisande. Fredrik Polland på UC menar att siffrorna för hela riket bättre speglar branschens allmäntillstånd.

- Det ser ljust ut och byggsektorn verkar må bra. Det stämmer även med den bild man har av att det byggs väldigt mycket just nu. Det verkar främst vara andra orsaker till ökningen i Stockholm, vilket ju ni visat med er kartläggning.

Båda de andra storstadsregionerna uppvisar en kraftig nedgång av byggkonkurser under 2005 - 34 procent i Skåne och 20 procent i Västra Götaland.

Totalt gick 5 868 företag i konkurs under 2005, en minskning med 11 procent. Den sjunkande trenden tilltog under slutet av året vilket innebär att prognosen är positiv för 2006, enligt UC.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.