Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Fortsatt stark konjunktur för svenska storföretag

Publicerad: 28 mars 2008, 12:21

Högkonjunkturen för storföretagen har blivit allt mognare, men SCB:s snabbindikator visar ännu inga tecken på någon snabb konjunkturnedgång.


Den inbromsning som görs är från en mycket hög nivå. De flesta företag bedömer konjunkturen som bra, men det finns stora variationer mellan branscherna.

Som nulägesbedömningarna antyder placerar storföretagen sig själva allt längre fram i konjunkturcykeln. Fortfarande är ”på toppen” det vanligaste svarsalternativet i de flesta av branscherna, men antalet företag som tror att de är på väg in i en konjunkturnedgång ökar.

Bygg fortsatt i topp

Fortfarande är byggsektorn den bransch som går starkast med nästintill samtliga företag som uppger att konjunkturläget är bra. Då försämringen inom bygg har varit marginell sedan i höstas har dessutom avståndet till de flesta andra branscher ökat. Enda branschen som tydligt sticker ut i jämförelsen med nulägesbedömningen i höstas är vårdsektorn.
Konjunkturläget var starkt redan i höstas, men jämfört med övriga tjänstebranscher var vårdsektorn ändå den sämsta branschen. Nu gör branschen en avsevärt ljusare bedömning och har därmed lagt sex av de övriga åtta tjänstebranscherna bakom sig.

I andra ändan av spektrat gör livsmedelsindustrin den minst positiva bedömningen med ett i stort sett neutralt konjunkturläge. Samtidigt har höstens näst starkast bransch, företagstjänsterna, gjort en anmärkningsvärd dykning. Trots detta får konjunkturläget betecknas som starkt.


Fakta kring undersökningen:

Undersökningen har utförts som telefonintervjuer mellan 6-18 mars 2008. Frågorna har ställts till personer i företagsledningen. Totalt har 323 företag från 18 olika branscher ingått i urvalet. De största företagen, mätt i antalet anställda, i respektive bransch har valts ut. Företagen har tillsammans drygt 600 000 anställda. Svarsfrekvensen uppgår till 98 procent av antalet företag i urvalet.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.