Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Förväntat mildrad konkursökning under 2010

Publicerad: 8 januari 2010, 12:29

Under 2009 ökade konkurserna med 25 procent. För 2010 bedömer UC att företagskonkurserna fortsätter att öka, men bara med 5 procent.


Antalet företagskonkurser uppgick till 598 under december månad, vilket är en ökning med 5 procent jämfört med samma månad förra året. För hela 2009 ökade konkurserna med 25 procent vilket innebar totalt 6 899 konkurser. De flesta branscher har haft problem, men främst har konkurserna ökat inom transportindustrin och IT-sektorn. Men även byggindustrin, privata tjänsteföretag och handeln har haft det tufft.

– Dagens konkursnivåer står i paritet med antalet konkurser under 2000-talets början, då IT-bubblan sprack. Sett ur ett längre historiskt perspektiv var dock konkurstalen under fastighetskrisen i början av 90-talet mer än dubbelt så höga. Dessutom har vi i dagsläget avsevärt fler aktiva företag, vilket gör att konkursutsattheten nu relativt sett är lägre. 2009 blev förvisso ett mörkt konkursår, men med tanke på finanskrisen och den dramatiska konjunkturnedgången från hösten 2008 blev konkursutfallet inte så illa som många befarade, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Storstadsregionerna noterade märkbara konkursökningar under året. Även om Stockholm drogs sent in i krisen gör den kraftiga ökningen de senaste månaderna att de tre storstadslänen landar på likartade nivåer. Kalmar län noterar den överlägset största konkursökningen för året, medan Västmanlands län klarar sig bäst och faktiskt står för en minskning i antalet konkurser under 2009.

– Den senaste tiden har vi sett en viss konkursökning bland företag med många anställda och hög omsättning. En anledning kan vara att många mindre företag slogs ut tidigt i krisen och att reserverna nu börjar sina även hos fler större företag, säger Roland Sigbladh.

UC:s prognos för nästa år är att företagskonkurserna kommer att öka med 5 procent, som beskrevs i konkursstatistiken för november månad. Det innebär 7 250 konkurser totalt under 2010, vilket i så fall skulle innebära den högsta noteringen sedan 1998. En osäkerhetsfaktor är de 5 000 företag som under 2009 fick 12 månaders uppskov med sina skatteinbetalningar.

Det som enligt UC kommer att bli ännu mer avgörande för antalet konkurser nästa år är i vilken omfattning lågkonjunkturen hänger kvar. En positiv signal är att den internationella handeln har stärkts, även om återhämtningen förväntas ta tid. Därtill kommer effekter av framtida räntehöjningar, som kan dämpa ekonomin.

Källa: UC

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.