Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Frågetecken kring "skånska konkurser"

Publicerad: 5 december 2008, 09:49

I flera tidningsartiklar har på senaste tiden stått att läsa att byggkonkurserna ökar mer i Skåne än i hela landet. Men på en direkt fråga till de tre cheferna för BI:s kontor i Helsingborg, Kristianstad och Malmö är svaret ett enda frågetecken. Ingen av deras medlemmar har gått i konkurs.


-Jag blir väldigt förvånad, vi har haft en lågkonjunktur i några veckor nu och på den tiden kan man inte hinna gå från högkonjunktur till att ställa in betalningarna, säger Anders Fredriksson, Kristianstad.

-Det stämmer inte, vi har inte någon byggkonkurs bland våra medlemmar, säger Bo Adling, Helsingborg.
-Jag vet inte var uppgifterna kommer i från, säger Mats Håkansson, Malmö.

Hur ser då byggaktiviteterna ut i Skåne?
AF -De sjunker 25-30% i år och nästan hela 2009. Men det kan svänga fort. Småhusmarknaden tog stryk genast Riksbanken höjde räntan, men om konsumtionen tar fart är vi på banan igen. De byggen som är igång fortsätter, liksom offentliga beställningar som vägarbete och upprustning av skolor. De kommunala bostadsbolagen bygger också och planerar att sätta igång en del nya projekt. Industribyggen kommer inte igång, men där byggde man å andra sidan väldigt lite redan innan. Privata aktörer ligger lågt med flerbostäder. Miljonprogrammets renoveringar som inte påbörjats drabbas också.

BA -Vi gjorde en projektanalys i september och tittade på planerade projekt över 80Mkr. Av 19 var cirka 12-14 bostadsprojekt och dem är det stopp på, villor likaså. De bostadsprojekt som påbörjats slutförs eller etappindelas för att byggas senare och det handlar mest om bostadsrätter. Det är få hyresrätter som byggs. Och kommersiella fastigheter med köpcentra är projekt som läggs i malpåse.

MH -Företagen bygger på gamla order, men planerat bostadsbyggande har gått i stå. Man bygger en hel del kommersiella lokaler som köpcentrat Emporia, en investering på 3 miljarder och ett nytt kontor till Region Skåne. Det är lite osäkert på villamarknaden, det finns en stor efterfrågan, men bankerna måste ha pengar att låna ut.

Vad betyder det för den som behöver eller vill ha en ny bostad?

AF -Har man pengar bygger man billigare när byggpriserna sjunker. Har man inte pengar är det svårt när bankerna blivit tuffare med utlåning.
BA -Man hoppas att folk har någonstans att bo. Men de som sålt sin bostadsrätt och tecknat sig för en villa sitter pyrt till. De har kanske fått förhandsbesked om lån, men banken fullföljer inte lånelöftet med mindre att egeninsatsen blir större. Det är tre knutar, finanskrisen, kreditvärdigheten som upphört och den låga sysselsättningen som gör att företag väntar med investeringar.
MH -Det är problem när ingen vill köpa din villa och unga barnfamiljer inte får lån. Då kan du inte sälja din bostadsrätt och det blir som katten på råttan leken.

Vad kan regering och kommuner göra för att stimulera byggandet?
AF -Regeringen kan återinföra ROT-avdraget för att lätta på trycket. Vi vill ha ett ROT-avdrag och det behövs nu för att stimulera efterfrågan och stävja svartbyggen. Kommunerna kan också tidigarelägga planerade projekt.

BA -Det är svårt att säga generellt. En stimulans från regeringen skulle vara ett medel mot svartjobb, inte för att få igång bostadsbyggandet. Kommunerna har redan fått upp planarbetet och det finns hyfsad tillgång på mark. Att förbättra planprocessen ger ingen egentlig effekt just nu.
MH -Regeringen skulle kunna hjälpa till med bidrag, men inte av sysselsättningsskäl utan för att motverka svartbyggen. Ett sådant ROT-avdrag skulle vi vilja var beständigt. Av tradition kan kommunen sänka markpriserna för hyresrätter för att moderera priset.

Kan Skåne hålla sig utanför byggkonkurser?
AF -Det är ett stålbad vi går igenom och det är svårt att säga efter så här kort tid. Doppar marknaden mer ökar risken för konkurser.
BA -Det är svårt att se att man kan hålla sig utanför i det här läget även om vi är lyckligt lottade i jämförelse med övriga landet. Många har ingen buffert att hålla ut under 2009.
MH –Jag hoppas företagen kan göra neddragningar på ett naturligt sätt. Det finns ett rejält underliggande behov av bostäder när antalet invånare ökar i Malmö. Kommunen kunde passa på att utnyttja resurserna nu när det finns möjlighet. Jag hör att man kommer att varsla folk om uppsägning.

Hur ser framtiden ut i byggbranschen?
AF -Det finns ett grundläggande behov av bostäder och finns bara framtidsviljan och bankerna lånar ut pengar igen tror jag byggandet sätter fart.
BA -I början av 90-talet hade vi en 3-årig lågkonjunktur så lång blir inte denna. Men byggvolymen har legat högt de senaste åren med en topp 2006, så den kan nog gå ner 35-40 procent fram till slutet av 2009 då jag tror vi ser en viss ljusning.
MH -Det blir säkert en nedgång med 30 % men det kan bli mer. Citytunneln håller på ett bra tag ännu och hamnen ska byggas ut. Eventuellt i slutet på 2009 säger byggarna att det kan börja vända. Det blir när folk får arbete och känner trygghet.

CHRISTINA ADLERS - per@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.