Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Framtiden för bygg hänger i luften

Publicerad: 21 april 2020, 04:07

En nedgång i produktionsvolymerna är att vänta, enligt analytikerna.

Foto: Mattias de Frumerie

Det är inte lätt att sia om framtiden för byggbranschen i dessa dagar. Analytikerna jobbar med flera scenarier – det ena mer oroväckande än det andra.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur


Den kris som svensk ekonomi just nu befinner sig i är än så länge ”pandemispecifik” och handlar inte om en strukturomvandling från grunden. Detta synsätt är många analytiker eniga om. Trots det är det troligt att allt inte går tillbaka till det gamla vanliga när coronaviruset har slutat härja.

– Krisen kan leda till att företag förändrar sin syn på risk, exempelvis att de ser över sina leverantörskedjor. Även digitaliseringen kan få en knuff framåt, säger Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken.

Hon har varit med och tagit fram tre scenarier inför framtiden. I det mildaste scenariot kommer restriktionerna i samhället snart att lätta. Bopriserna dämpas något eller ligger oförändrade.

– Men just nu rör vi oss bort från det scenariot och till ett mittenalternativ. Där ligger restriktionerna kvar till slutet av maj. Bopriserna faller med 10 procent och byggtakten och marknadshyror påverkas negativt. BNP minskar med 7 procent och arbetslösheten stiger till 11 procent, säger hon. Vi räknar dock med en återhämtning 2021.

Bopriser som faller med 20 procent

I det tredje scenariot ökar smittspridningen och Sverige sätts i karantän i tre månader och restriktionerna förblir hårda i omvärlden. Inträffar det bedömer Handelsbanken att BNP halveras de kommande tre månaderna och att priserna på bostäder faller med 20 procent.

– En skuldkris i euroområdet gör i detta scenario att återhämtningen går väldigt långsamt och att arbetslösheten fastnar på en hög nivå. För fastighetssektorn skulle detta vara ett mycket allvarligt scenario, med kraftigt fallande efterfrågan på lokaler och problem med refinansiering, säger Helena Bornevall.

Håkan Frisén är prognoschef på SEB. Han gör bedömningen att nedgången i produktionsvolym för all byggverksamhet kommer att ligga på cirka 3 procent under helåret 2020. Det största tappet blir under andra kvartalet, och sedan får vi en gradvis återhämtning under andra halvåret, enligt honom.

– Bygg håller emot bättre än en hel del andra branscher eftersom den är öppen och inte behöver stänga sina arbetsplatser i första taget. Man är troligen inte heller lika känslig för störningar när det gäller insatsvaruleveranser från omvärlden som vissa andra branscher. Även efterfrågan finns i stora delar kvar, det finns ett intresse av att få fram byggnaderna.

Infra lever eget liv

Infrastruktursektorn lever enligt Håkan Frisén i stora delar ett eget liv.

– De statliga satsningarna är bestämda och ligger kvar.

Byggbranschen har över tid varit konjunkturkänslig, men är samtidigt ett tacksamt område för olika typer av stödåtgärder.

– Bygg är någorlunda lätt att stimulera utifrån, säger Håkan Frisén.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev