Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Framtidstro inom byggindustrin

Publicerad: 8 januari 2010, 11:47

Trots att branschen drabbats hårt av finanskrisen spår 6 av 10 chefer inom byggindustrin att vinsten kommer att stabiliseras eller öka 2010.


Byggsektorn har en positiv framtidssyn inför kommande 12 månader. Detta trots att nära hälften – 44 procent – av cheferna inom sektorn anger att kassaflödet har försämrats i takt med att förskottsbetalning från kunder blir allt lägre. Det visar KPMGs årligt återkommande undersökning Global Construction Survey som kartlägger byggsektorn baserat på intervjuer med chefer från svenska och utländska byggföretag.

Fler än 6 av 10 chefer inom byggindustrin spår att vinsten kommer att stabiliseras eller till och med att öka 2010. Hälften av cheferna menar även att orderstocken är på samma nivå eller bättre jämfört med samma period 2008.

– Sektorn har starka förhoppningar om att 2010 skall bli ett bra år. Detta synsätt grundar sig till stor del i det vinstinnehåll företagen har i den befintliga orderstocken. Den ”positiva” situation som många av företagen faktiskt befinner sig i riskerar dock att förändras till det motsatta kommande år. De projekt som genomförs under 2010, togs i tider med goda marginaler. I nya projekt kommer marginalerna sannolikt vara betydligt lägre, men å andra sidan har krisen inneburit att många projekt skjutits upp varför ett uppdämt behov finns, säger George Pettersson, branschansvarig för byggsektorn inom KPMG i Sverige.

Enligt undersökningen har krisen lett till ett större fokus på ”risk management” inom sektorn. Bland annat ägnas mer tid och resurser på att utvärdera beställare och underleverantörer till projekt.

– Företagen har blivit väsentligt mer medvetna om riskerna och tackar hellre nej till ett nytt projekt än att öka riskexponeringen. Att företagen lägger ökat fokus på riskbedömning bådar gott inför framtiden då det skapar mindre volatilitet i vinst och kassaflöde, på både kort och lång sikt, säger George Petterson.

Förra året pekade resultatet i undersökningen på en stor kompetensbrist inom sektorn, något som ibland medförde att byggföretag ibland tackade nej till nya projekt. Årets undersökning visar att företagen är angelägna att behålla viktiga kompetenser, trots varsel och nedskärningar. I 35 procent av alla företag har inte några personalneddragningar skett, och endast en tredjedel av dessa förväntar sig behöva vidta sådana åtgärder.

Det finns även en oro inom sektorn för att uppskjutna projekt och stimulanspaket från myndigheter innebär ökad risk för att 2010-2011 kommer att innebära nedskärningar.

– Vi väntar även att mindre byggföretag kommer att få det tufft i takt med den ökade konkurrensen på marknaden. Mindre företag har också redan nu svårt att möta bör- och skallkrav vid upphandlingar, speciellt gällande miljö- och hållbarhet. Med stor sannolikhet kommer vi att se en utslagning av många mindre aktörer, menar George Pettersson.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.