Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Fukt och mögel boomens baksida

Publicerad: 2 september 2008, 12:47

Bristfällig projektledning och underentreprenörer som inte håller måttet är högkonjunkturens baksida. För Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) och de boende i Eolshäll i Mälarhöjden söder om Stockholm blir priset för en överhettad marknad högt.


När Håkan Siggelin, nytillsatt projektledare för bostäderna som SBC:s dotterbolag SBC Mark utvecklar åt bostadsrättsföreningen Eolshäll i Mälarhöjden, lyfter på parketten i en av lägenheterna är det tydligt vad som har orsakat de fukt- och mögelskador som uppdagats i lägenheterna.

– Det som vi vet i dag är att en så kallad ångspärr är felplacerad i golvet, säger Håkan Siggelin.

Samtliga golv i det 48 lägenheterna måste rivas upp. Enligt Helena Skåntorp, vd och koncernchef för SBC, har bygget i Eolshäll har kantats av problem.

– Det har överhuvudtaget varit väldigt mycket besiktningsanmärkningar och saker som har behövt åtgärdas löpande. När det var högkonjunktur togs andra entreprenörer in än vi skulle ha använt i vanliga fall, säger Helena Skåntorp.

Mögelproblemen upptäcktes i samband med att SBC skulle åtgärda ett fel i en besiktningsanmälan.

Hur kan detta inträffa efter allt fokus som varit på fukt och mögelproblem vid nybyggnationer?

– Det beror på bristande projektstyrning och bristande kontroll från entreprenörer upp till projektledning och kontrollansvariga. Man har inte kvalitetssäkrat de här momenten. Projektledningen var inte heller riktigt, eller tillräckligt, bemannad, säger Håkan Siggelin.

I april i år fick projektledningen från SBC Mark lämna projektet och avtalen med nästan alla entreprenörer som varit involverade är uppsagda. SBC har tagit över totalansvaret.

Projektformen, delad entreprenad, har bidragit till svårigheterna att styra projektet.

– Den tidigare ledningen i SBC Mark har gjort en felaktig bedömning när man handlade upp en så komplicerad entreprenadform och inte bemannade den på rätt sätt. Vi kommer inte att använda den formen på länge. Vi måste säkerställa att vi har en process som klar av detta, säger Håkan Siggelin.

2005 när bygget vid Eolshäll skulle handlas upp var marknaden i Stockholm överhettad och det var svårt att få tag i entreprenörer och erfaret folk.

– Det kan mycket väl vara en anledning till att detta har inträffat, men man kan ju fortfarande ta beslut om att inte bygga, säger Siggelin.

Nu ska alla tre huskroppar och samtliga lägenheter inventeras.
– Vi går igenom allt från ritningar och konstruktion och vi öppnar väggar, golv och tak och gör en totalinventering. Vi skickar också prover på analys för att se om det finns fukt och mögel någonstans. Vi kan inte utesluta fler fel, berättar Håkan Siggelin.

I oktober väntas genomgången vara klar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.