Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Goda möjligheter för branschen

Publicerad: 16 mars 2009, 08:57

Elektriska Installatörsorganisationen – EIO pekar på goda möjligheter för branschen.


EIO:s prognoser pekar på tillväxt för både bostadssektorn och offentliga lokaler redan 2010. Detta förklaras bland annat av investeringar för minskad energianvändning och positiva effekter av det införda ROT-stödet till småhus och bostadsrätter samt ett väntat förslag till statlig kreditgaranti för upprustning av flerbostadshus.

Starka underliggande drivkrafter kan sätta igång tillväxten redan inom något år. Det skriver EIO i ett pressmeddelande i dag, måndag. EIO:s nya konjunkturrapport visar att konjunkturnedgång och finanskris hittills fått måttlig effekt på elteknikmarknaden.

EIO pekar i sin optimistiska prognos bland annat på de stora behov som miljonprogrammet skapar. Enligt organisationen gäller detta inte bara bostäder utan också det stora bestånd av privata och offentliga lokaler från 1960- och 70-talen som nu behöver anpassas till nya användarkrav på teknisk standard och effektivitet. Det är dessa starka underliggande krafter som kan driva på tillväxten.

EIO konstaterar att branschens omsättning minskade endast marginellt under 2008 till 57,7 miljarder kronor. För 2009 pekar prognoserna på en nedgång med omkring 5 procent. 2010 väntar sig branschen nolltillväxt. Orderstocken hos elteknikföretagen minskade det fjärde kvartalet 2008, men planade ut på oförändrad nivå under årets första kvartal.

I vårens konjunkturenkät pekar branschens företag inte oväntat ut en effektivare energianvändning som ett allt viktigare tillväxtområde.
Till de stora behoven av upprustning av byggnader kommer utemiljön till både bostäder och lokaler, där upprustningsbehoven är minst lika omfattande som inne i byggnaderna.

EIO:s nye vd Jan Siezing sager I pressmeddelandet:

”Här kan elteknikföretagen spela en viktig roll genom att ersätta utomhusbelysningen med ny teknik, som minskar energianvändningen och samtidigt uppgraderar säkerheten i utemiljön.”

Han säger också:

”En annan viktig uppgift för branschen är att minska de allt större säkerhetsriskerna i samband med äldre elledningar i alla de bostäder och lokaler som inte har renoverats. Detta är tyvärr ett område som lätt glöms bort, när miljonprogrammens byggnader renoveras, trots att elledningar har ungefär samma tekniska livslängd som VA-stammar.”

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.