Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Göran Persson räknar med fortsatt stark byggmarknad

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


PER HINDERSSON

Statsminister Göran Persson har valt sida i ordkriget om byggnadsmaterialen. Han är en klar "trätaliban", men han är också mycket optimistisk när det gäller byggandet generellt under de närmaste åren.

-Byggandet ökar och det ökar kraftigt. Jag ser inga tecken som tyder på byggkonjunkturen viker neråt under perioden fram till år 2010, säger Göran Persson.
Göran Persson höll inledningsanförandet i tisdags under den "Nationella Träbyggnadsdagen"- en heldags manifestation för modern träbyggnadsteknik". Evenemanget på Grand Hôtel i Stockholm utgjorde ett slags offentligt startskott för den nationella träbyggnadsstrategi som riksdag och regering tidigare beslutat om. Målet är att trä ska bli "ett självklart alternativ i allt byggande - även i stora konstruktioner".

-Skälen för min optimism beträffande byggandet bygger dels på den goda ekonomiska utvecklingen, dels på att vi under en lång period helt enkelt byggt för lite i landet, särskilt bostäder. Investeringarna har hamnat i ett olyckligt läge med snabba kast upp och ner, säger Göran Persson.

Låg inflation och lågt ränteläge kommer att bestå, spår han, om än med löpande mindre justeringar.

-Nyproduktionen av bostäder bör komma upp i 40 000 lägenheter per år. Vi är inte där ännu. Men vi bör nå dit. Jag satte själv målet att klara 120 000 nya bostäder under en mandatperiod. Kanske var det kaxigt, men jag räknar med att vi kommer upp i årsproduktioner över 40 000 under nästa mandatperiod. Till detta kommer enorma ombyggnadsbehov, hela miljonprogrammet väntar, plus de rejäla satsningarna på infrastrukturen som redan är igång, säger Göran Persson.

-Ytterligare en faktor är den goda ekonomin i den offentliga sektorn. Kommuner och landsting kommer att gå med 10-15 miljarder kronor i plus i år. Det finns bara två vägar, antingen expansion genom konsumtion eller genom investeringar. Vi ser en klassisk högkonjunktur torna upp sig och en period med ökad efterfrågan gynnar givetvis bygginvesteringar. Risken, som vanligt i denna situation, är flaskhalsar. Men än så länge har vi inte märkt av det, säger Göran Persson.

Han pushade givetvis också för träbyggandet och menade att det vid sidan av trä-, papper- och massatillverkningen finns utrymme för expansion för både energi- och byggsektorn inom skogsnäringen.

-Ett ökat byggande i trä kan bidra till att ge sågverken ökad stabilitet. Det är annars en bransch med höga toppar och dalar. Det finns en historisk skuld. Vi har varit präglade av 1870-talets stadsbränder, men det finns alla skäl att arbeta aktivt för att bli världsledande när det gäller trähuskonstruktioner, säger Göran Persson.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.