Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Gruvboom gör livet lättare för sprängföretag

Publicerad: 4 februari 2013, 12:26

Det ser bra ut för landets sprängföretag, särskilt i Stockholm och Norrbotten. Stora infrastrukturprojekt i pipeline och fortsatt hög aktivitet i gruvnäringen göder branschen.– Det är ett relativt positivt läge, totalt sett, säger Roland Netterlind, vd för Bergsprängningsentreprenörernas Förening.


Förra veckan arrangerade de årliga Bergsprängardagarna i Stockholm. Vi har tagit pulsen på Roland Netterlind, vd för Bergsprängningsentreprenörernas Förening, BEF.

BEF, som är en branschförening inom Sveriges Byggindustrier, organiserar ett hundratal sprängföretag som utför ungefär 85 procent av Sveriges bergentreprenader ovan jord. BEF har också cirka 40 aktivt stödjande partners från de ledande leverantörerna inom branschen.Hur ser marknaden ut för era medlemsföretag just nu?

– Läget ser skapligt ljust ut framöver. Vi ser en viss nedgång av volymerna, men det är ingenting dramatiskt även om det skiljer sig en del regionalt. Jag upplever att Västsverige och Göteborg är inne i ett glapp just nu. Samtidigt är det hög aktivitet i Stockholm och Norrland är hett på grund av gruvboomen, säger Roland Netterlind.

Hur mår företagen i bergsprängarbranschen?

– Hälsotillståndet är gott, men som alltid för mindre och medelstora företag så är konkurrenssituationen tuff. Vi är ju oftast kunder till de stora byggföretagen och det blir lätt hård prispress. Sprängföretag som är väl strukturerade och som är duktiga har alla chanser att klara sig. Sedan är att få beställarna att inse att det lönar sig att anlita de duktigaste bolagen och inte gå på pris in absurdum. BEFs satsning på Auktoriserad bergsprängare har varit en stor investering för företagen som måste betala sig genom att beställarna ser mervärdet.Vad ser du för problembilder?

– Upphandlingsstrukturen är en sak. Vi ligger långt ner i kedjan. Om Trafikverket är byggherre handlar de kanske upp Skanska som huvudentreprenör som i sin tur anlitar en schaktentreprenör som sedan köper en krossentreprenör som till sist upphandlar en bergsprängare. Det blir en lång lina som öppnar för missförstånd. Det vore bättre om vi låg lite närmare byggherren. Jag tror det skulle öppna för bättre arbetsmiljö, kvalitet och säkerhet.

– Ett annat problemområde är rekryteringen. Det är inte lätt att få folk till branschen. Ungdomar verkar tveksamma till att jobba på byggen. Även här tror jag att förbättrad arbetsmiljö, kvalitet och säkerhet är viktiga bitar för att locka ungdomar till branschen.Bergsprängardagarna innebar två intensiva dagar i Stockholm. Hur gick snacket i korridorerna?

– Det är alltid mycket diskussioner; mycket om tekniska frågor, om relationer till beställare, hur man ska tolka AMA, AB och så vidare. Generellt sett så är det här korridorssnacket positivt. Jag tror det är så. Folk i byggbranschen är oftast konstruktiva och positiva och menar att problem är till för att lösas.

Största sprängföretagen ovan jord

Företag                                Ungefärlig omsättning

Sonny Mark och Kross        180 Mkr

Skanska                               170 Mkr

Berg & Byggteknik              100 Mkr

Bohus Bergsprängning          100 Mkr

Kjin Schakt                          100 Mkr

NCC Roads                        100 Mkr

Norrbottens Bergteknik        80 Mkr

Scandrock                           80 Mkr

Voglers Sverige                    60 Mkr

Gnesta Bergbyggare             50 Mkr

Kalvsjöholsbolaget               50 Mkr

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.