Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Hälften av barnfamiljerna har inte råd med hus

Publicerad: 6 april 2010, 08:34

Varannan barnfamilj har för små marginaler i sin hushållsekonomi för att klara bankens krav vid ett tänkt husköp. Det visar en undersökning från Villaägarna.


I Villaägarnas årliga undersökning av barnfamiljers möjlighet att bo i småhus undersöks vilka inkomster som krävs för att kunna köpa de hus som sålts i respektive kommun. I undersökningen finns också en uppskattning av hur många unga barnfamiljer (31-40 år) som har möjlighet till husköp.

I Malmö, Solna och Sundbyberg har 2 av 10 familjer en tillräckligt hög inkomst. I Arvidsjaur har 9 av 10 tillräcklig inkomst.

– Nio av tio barnfamiljer skulle helst vilja bo i småhus om de själva fick välja. Svårast är det för familjer i tillväxtområden där efterfrågan är stor. Här behövs det byggas mer småhus för att öka möjligheterna för unga familjer, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör i Villaägarna, i ett pressmeddelande.

– En minskning av de höga skattekostnaderna i samband med bostadsbyte skulle också underlätta. Många äldre som bott länge i sina hus drar sig för att byta till en mindre och mer lämplig bostad eftersom det kan bli dyrare än att bo kvar. De höga skatte-kostnaderna hämmar rörligheten på bostadsmarknaden, menar Elisabeth Österman.
Om undersökningen: När bankerna beviljar bostadslån räknar de med att familjerna ska klara boendekostnaderna (med lån beräknade efter kalkylränta) och dessutom ha ytterligare marginal för övriga hushållskostnader. I beräkningarna har Villaägarna använt 19 000 kronor vilket är en sammanvägning av de krav på marginal för övriga hushållskostnader som bankerna sagt sig tillämpa.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.