Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Hantverkarbrist hämmar byggföretagare

Publicerad: 15 oktober 2018, 04:00

Klas Johansson, vd för EBP Entreprenad i Helsingborg, är en av många företag som har svårt att hitta tillräckligt mycket kompetent personal.

Byggkonjunkturen går starkt, men många byggföretag klarar inte av efterfrågan för att det är svårt att hitta tillräckligt med kompetent personal. Klas Johanssons företag EBP Entreprenad har fått tacka nej till miljonordrar för att de inte kan anställa fler träarbetare.


Klas Johansson har en bakgrund inom Peab, men startade 2016 sitt eget företag, EBP Entreprenad som verkar i Malmö och Helsingborg. Många kunder var intresserade och ordrarna trillade in. Till en början fick han förlita sig på att hyra in personal för att klara efterfrågan.

– Man kan ju inte ha jättemånga anställda från början, men sedan har jag träffat folk och försökt bygga upp en personalstyrka. I dag är vi nio stycken anställda. Men vi behöver vara många fler träarbetare då vi har stora projekt hela tiden, vi gör mycket jobb till de stora fastighetsbolagen och det kan vara till exempel nybyggnation av industrilokaler eller ombyggnationer av större kontorslokaler, berättar han.Med tiden har det inte blivit lättare att rekrytera. Många svarar på platsannonserna men de som är välmeriterade eller har yrkesbevis är väldigt få.

– Kunskapsnivån är ett stort problem. Det går inte att hitta tillräckligt mycket kompetent personal. Företagen blir alltmer desperata och anställer okvalificerad arbetskraft, säger Klas Johansson.

Samtidigt råder det ingen brist på projekt. EBP Entreprenad har i dag nio anställda, men hyr in ytterligare 25.

– Det mest optimala hade varit om vi var 25 anställda och hyrde in ytterligare sex-sju stycken vid arbetstoppar, men det är tyvärr såhär den bistra verkligheten ser ut, säger Klas Johansson.

Bristen på arbetskraft har lett till att företaget har behövt tacka nej till ordrar värda 8–12 miljoner kronor. Klas Johansson har svårt att se en lösning på problemet.
– Det är ju bra betalt i förhållande till utbildningsgrad, många gånger har en träarbetare mer betalt än tjänstemän i administrativa yrken. Många vill gärna arbeta på kontor och inte i de traditionella hantverksyrkena. Det är nog svårt att ändra på bilden av hantverksyrket och öka dess status, säger Klas Johansson.
Medan de större bolagen i branschen har skalfördelar och kan säga upp personal när det blir mindre att göra har de små aktörerna svårare att göra samma sak.
– Den personal man anställer behåller man oftast, säger Klas Johansson

Ett bekymmer för flera

Eva Hammarbäck, chef för Sveriges Byggindustrier Helsingborg, bekräftar bilden att kompetensförsörjningen är ett bekymmer för företagen i hennes område.
– Det är de signaler vi får från våra medlemsföretag. De är i stort behov av folk med hög kompetens, säger hon.
Samtidigt finns det en tillströmning till branschen.
– Det tillkommer nya både arbetare och tjänstemän, vilket är bra för vi behöver bli många fler i branschen för att rusta Sverige för 11 miljoner invånare, säger Eva Hammarbäck.

Sveriges Byggindustrier arbetar på flera sätt för att locka fler att söka sig till branschen.
– Vi erbjuder studiebesök till grundskolorna, för att högstadieeleverna ska få inblick i hur en byggarbetsplats fungerar. Detta för att visa vilka yrken det finns att välja mellan och att ha i åtanke när de väljer gymnasieprogram. Vi samarbetar aktivt även med högskolorna, säger Eva Hammarbäck.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.