Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Högkonjunkturen mattas av

Publicerad: 19 december 2018, 12:51

Högkonjunkturen mattas av när bostadsinvesteringarna viker ner. Det visar Konjunkturinstitutets senaste rapport.


Högkonjunkturen har nått sin peak. Det är de flesta bedömare överens om. Ekonomin är nu på väg in i en avmattningsfas även om högkonjunkturen består de närmaste två åren.

De senaste åren har konjunkturen har drivits av en stor efterfrågan på nya bostäder som resulterat i att bostadsinvesteringarna låg på historiskt höga nivåer i början på 2018. Sedan dess har bostadsinvesteringarna minskat och nedgången kommer att fortsätta de närmaste kvartalen, skriver Konjunkturinstitutet.

De minskade bostadsinvesteringarna väntas bidra till att BNP-tillväxten dämpas det första kvartalet 2019.

Trots detta tror Konjunturinstitutet på en fortsatt stark arbetsmarknad de närmaste åren även om sysselsättningen ökar långsammare framöver när produktionen ökar i långsammare takt. Lönerna i näringslivet och i ekonomin som helhet förutspås att stiga i något snabbare takt än tidigare. Enligt rapporten kommer Riksbanken även börja höja räntan i början av 2019 men i långsam takt.

Konjunkturinstitutet ser en del orosmoln för svensk ekonomi. Främst är det politiska osäkerheter som kan påverka utfallet. Bland annat finns en risk för att Storbritannien lämnar EU i mars 2019 utan ett avtal. Dessutom gör det hårda tonläget inom den globala handelspolitiken att risken ökar för ett upptrappat handelskrig mellan USA och stora delar av omvärlden.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.