Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Hökerums bygg redo för konjunktursvacka

Publicerad: 22 augusti 2008, 12:09

Vad hände med lågkonjunkturen? - Just nu är det svårt att säga vare sig bu eller bä om vart konjunkturen kommer att ta vägen, säger Sigvard Ståhl, vd för familjeföretaget Hökerums Bygg.


Intill sjön Åsundan i Ulricehamn håller en ny stadsdel på att ta form. De 118 lägenheterna i Åsunda sjöstad byggs av Hökerums Bygg, ett företag som vuxit mycket på senare år.
På kontoret i Hökerum är orderböckerna fortfarande fulltecknade, men ändå har en viss försiktighet smugit sig när vd Sigvard Ståhl planerar för framtiden.

– Det är en slags brytningstid nu. Det är svårt att säga vartåt det barkar, säger Sigvard Ståhl, vd för Hökerums Bygg.

Han tror att nästa räntebesked från riksbanken blir avgörande för vart byggkonjunkturen tar vägen.
¬– Nu ligger det och väger. Om räntan ligger still tror jag att marknaden stabiliserar sig på den nivå som gäller nu.

Bostadsmarknaden, där företaget har sin huvudsakliga verksamhet, har blivit trögare.

– Vi har svårare att sälja bostadsrätter. Vi har bromsat och är lite försiktigare, men vi har inte lagt locket på, säger Sigvard Ståhl.

Det finns signaler från kreditgivare och uppdragsgivare att de vill sälja mer innan de startar En del projekt riskerar att skjutas lite framåt i tiden.

– Kanske kommer vi att bredda vår marknad lite genom att söka efter nya kunder, säger Sigvard Ståhl.

Att gå in mer på industrisidan är en möjlig väg att gå. Att bygga fler hyresrätter och andra offentliga lokaler är ett annat alternativ.

– Jag tror inte att fastighetsbolag är lika räntekänsliga som privatmarknaden – de ser i längre perspektiv. Kanske kommer det allmänna att bygga mer. Vi kanske ska utveckla konceptskolor och dagis, som passar att bygga i alla delar av landet.

Sigvard Ståhl funderar högt och delar med sig av sina tankar. Detta är frågor som kommer att diskuteras vid en intern genomgång senare i sommar. Att hitta en egen nisch har fungerat förut. Krisen i början av 2000-talet var en anledning till att Hökerum utvecklade sitt eget typhus ”Original” i samarbete med det lokala bolaget Ulricehamns betong och Arkitekthuset i Jönköping.

– I dag bygger vi bara den här typen av hus. De är fuktsäkra och går snabbt att bygga, säger Sigvard Ståhl.

Själv har han har varit med tillräckligt länge för att se konjunkturcyklerna komma och gå. Vid krisen 1992/93 gick företaget från 80-90 anställda till tolv på kort tid.

– Då var det enda möjliga att säga upp folk. Vi har inga stora kostnader för lokaler eller maskiner. Vi förde också diskussioner med facket om att sänka lönerna tio procent. Det lyckades delvis, berättar Sigvard Ståhl.

I den vevan tappade han faktiskt lusten till jobbet och kände för att göra något annat. Men så blev det inte. Istället köpte han och sönerna ut de andra i bolaget för att driva det vidare som ett familjeföretag.

Men att det skulle gå så illa nu som i början av 1990-talet det tror varken Hökerums vd eller de anställda som Byggindustrin har talat med. Platschef Larry Axelsson och snickaren och lagbasen Anders Skarland har svårt att känna oro över att en konjunktursvängning kan stå för dörren. De har fullt upp.

– Jag tror inte på något boomstopp i alla fall, säger Anders Skarland. Det finns ett sug efter bostäder i alla fall hyresrätter.

Larry Axelsson har ingen lust att gå och tänka på det negativa.

– Man måste leva i nuet om man håller på med byggnation. Om man ältar kan man inte växa som företag.

Men, Larry Axelsson knäpper med fingrarna, ”det kan ju nypa till så här fort också”, säger han, väl medveten om de traditionella svängningarna i branschen.

Vid den förra svackan valde företaget även att lägga om sin strategi – att bli bredare och bygga även på andra orter. Det var en framgångsrik väg att gå. Sedan 2002 har Hökerums Bygg byggt flerbostadshus i Stockholm, Malmö, Borås och Göteborg förutom den lokala produktionen i Ulricehamn. I dag är Stockholm deras största marknad.

– Det har gått jättebra.

Att bredda marknaden ytterligare geografiskt är en möjlighet även denna om marknaden kroknar. Sigvard Ståhl ser inget hinder till att familjens bolag ska kunna ta jobb utomlands om det behövs.

¬– Vi kan tänka oss att åka till Polen, Tyskland eller Oslo och jobba också. Det blir en hårdare konkurrens, men jag tror att svenska byggföretag är ganska effektiva jämfört med utländska. Det skulle kunna vara en konkurrensfördel, säger han.

Men den viktigaste strategin för Sigvard Ståhl och Hökerums bygg just nu är nog ändå att jobba för en lägre prisnivå – i alla led i byggverksamheten.

– Vi accepterar inga höjningar från underentreprenörer eller ackord. Internt har vi gått ut och sagt att vi måste sänka prisnivåerna lite för att kompensera räntehöjningarna och bli mer attraktiva. Jag tror att det finns mycket marginaler att ta av hos underentreprenörer också.

En vikande konjunktur är alltid ett hot, men på sätt och vis kan Sigvard Ståhl välkomna en avmattning av marknaden. För trots allt är det så, att i överhettningens tidevarv händer det att effektiviteten kommer på skam.

– Man kan inte sköta allt perfekt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.