tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Hustillverkare varslar 100 anställda

Publicerad: 7 februari 2019, 11:28

Foto: Hjältevadshus

Småländska hustillverkaren Hjältevadshus varslar 100 av sina 250 anställda. Bakgrunden är att flera projekt har stoppats eller försenats i bygglovsprocessen.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Hjältevadshus, som har verksamhet i Hjältevad och Hultsfred, har vuxit snabbt de senaste åren. Mellan 2012 och 2018 har man gått från 60 till 250 anställda och volymen har fyrdubblats. Men nu måste företaget varsla 100 anställda, både tjänstemän och kollektivanställda.

Många hustillverkare har haft det svårt och många företag fick varsla personal om uppsägning under 2018. I veckan rapporterade Byggindustrin om att företagen inom Trä- och möbelföretagen befarar att 5 000 jobb kan försvinna om byggkonjunkturen sjunker.

Hjältevadshus klarade sig dock bra under förra året tack vare att de ingick i SKL:s ramavtal om flerbostadshus. 2018 levererade Hjältevadshus åtta stycken lägenhetshus inom ramavtalet. I år var tre större SKL-projekt inplanerade, men samtliga har stött på problem. Två har fått överklagan på bygglovet och den tredje kommunen får inte ihop kalkylen på grund av det borttagna investeringsstödet.

– Tyvärr får det stora konsekvenser för oss som företag när vi har en bygglovsprocess som hanteras olika i kommunerna och som dessutom kan stoppas av en enskild person genom överklaganden, säger Pontus Eklind, vd för Hjältevadshus, till Byggindustrin.

Majoriteten av de anställda i Hjältevadshus arbetar i fabriken i Hjältevad. I den andra fabriken i Hultsfred, som startades upp för att ha beredskap för produktionen inom SKL-avtalet, har bara en handfull personer jobbat.

– Nu sätter vi Hultsfredsfabriken på vänt, säger Pontus Eklind, som trots allt ser flerbostadshusproduktionen genom SKL som en framgångsrik modell.

– Avtalet som sådant är jättebra och vi vill fortsätta att vara med och hjälpa kommunerna att klara bostadsbehovet genom att bygga industriellt, vilket är miljömässigt bättre.

LÄS MER: Hustillverkare kan tappa tusentals jobb

Intresset från kommunerna själva tror han heller inte har svalnat av.

– Utmaningen är snarare att de kommunala bolagen får svårt att jobba när investeringsstödet tas bort i en budget, men kommer tillbaka i nästa. Det behövs långsiktiga spelregler, säger Pontus Eklind.

Försäljning av enfamiljshus har också drabbats av lägre volymer men där ser marknaden ut att ha nått sin lägsta nivå och kan vara på väg uppåt.

Varslet lades den femte februari och träder i kraft den femte juni. Facket, kommunen och arbetsförmedlingen är informerade.

- Vår absoluta förhoppning är att vi inte behöver effektivisera varslen alternativt snart kan återanställa. Vi kommer nu att jobba stenhårt med att titta på gamla och nya prospects för att öka produktionen, säger Pontus Eklind.

Relaterade artiklar

Ännu en husfabrik varslar

Varslade hundra personer – nu avgår vd:n

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev