söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Hustillverkare varslar tjänstemän och kollektivanställda

Publicerad: 4 september 2018, 10:29

I Norrköping har Anebyhus ett nytt projekt på gång. I Lindö Strand ska till en början byggas 14 fristående villor och sex parhus med säljstart inom kort.

Hustillverkaren Anebyhusgruppen, med kontor i Aneby och Åseda, varslar 25 tjänstemän om uppsägning. Bakgrunden är den minskade orderingången inom framförallt grupphus. Volymhusbygge för bland andra Boklok går fortfarande starkt.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


2016 byggde hustillverkaren Anebyhusgruppen två nya fabriker i småländska Åseda, en för styckehus och en för grupphus. Orderböckerna fylldes och koncernen sökte 50 nya hantverkare.

På senare tid har konjunkturen svängt och i juni i år varslade Anebyhusgruppen 34 kollektivanställda medarbetare till följd av vikande marknad, framförallt inom grupphus. Nyligen meddelades att även 25 tjänstemän nu varslas om uppsägning.

– Vi har informerat personalen och kommer att inleda förhandlingar med de fackliga parterna inom kort. Vi kommer att hantera varslet skyndsamt med respekt för berörda personer och försöka hitta så bra lösningar som möjligt för de som drabbas, säger Niklas Lundin, vd för Anebyhusgruppen sedan maj i år då tidigare vd:n Peter Bosson övergick till en styrelseroll, i ett pressmeddelande.

Till Smålands-Tidningen säger Niklas Lundin:

– Vi har god efterfrågan på styckehus, vanliga villor och volymhus, men när det gäller grupphus ser vi en kraftig avmattning.

Han nämner de nya amorteringskraven som en bakomliggande faktor till en stor del av den avmattning som skett på marknaden.

Anebyhusgruppen haft en kraftig tillväxt de senaste åren och har mer än fördubblat omsättning och antal anställda. Niklas Lundin är positiv inför framtiden, trots sparåtgärderna.
- Vi har en god orderstock och ser positivt på framtiden, men på grund en vikande marknad inom grupphus måste vi vidta dessa åtgärder och anpassa vår organisation till rådande marknadsläge, säger han i ett pressmeddelande.

Fotnot: Artikeln nämnde i en tidigare version att Boklok var beställare av Grupphus. Det stämmer inte.

Relaterade artiklar

Hustillverkare kan tappa tusentals jobb

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev