Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Hyreskommission vill ha stora reformer

Publicerad: 28 augusti 2018, 13:48

Stefan Attefall, ordförande för Hyreskommissionen.

Foto: Richard Eriksson

Stefan Attefall, ordförande för Hyreskommissionen, presenterade kommissionens slutrapport på tisdagen. Hyreskommissionen är en oberoende kommission tillsatt av Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

HyreskommissionenAttefall

– Om hyresrätten inte ska bli en boendeform för bara resurssvaga människor måste hyresrättens villkor förbättras och upplåtelseformen utvecklas, säger Stefan Attefall, ordförande för Hyreskommissionen.

Hyreskommissionen är en oberoende kommission tillsatt av Hyresgästföreningen. Kommissionen lägger sammanlagt 23 förslag till hur hyresrätten kan utvecklas och hur ett bättre fungerande hyresförhandlingssystem kan uppnås.

I den 60-sidiga rapporten konstaterar kommissionen att hushåll som hyr lägger störst andel av sin inkomst på boendet, ca 28 procent av den disponibla inkomsten jämfört med 15 procent för den som äger sitt hus, skriver kommissionen i sitt pressmeddelande. Huvudsakligen beror detta på att de som bor i hyresrätt har lägre inkomster än de som bor i övriga upplåtelseformer.

Förutom inkomstskillnaderna ökar också segmentering mellan upplåtelseformerna på andra sätt. Hyresrätten – och framförallt i kommunala bostadsaktiebolag – har en högre andel utlandsfödda och andel med utländsk bakgrund än andra upplåtelseformer. Ett Sverige som håller samman, där människor med olika bakgrunder möts och där inte stadsdelar och områden stämplas som problemområden kräver en betydligt mer långsiktig och genomtänkt politik från kommuner och stat än hittills, skriver Hyreskommissionen.

Kommissionen konstaterar att hyreslagens utformning är sådan att den inte är ett hinder för att utveckla hyresrätten som produkt. Hyreskommissionen vill se en utvecklad hyresrätt som är attraktiv för alla grupper i samhället.

Hyreskommissionen anser att nuvarande hyresförhandlingssystem bör genomgå en nystart. För att utveckla och förbättra hyresförhandlingssystemet föreslår kommissionen bland annat att de tre parterna på hyresområdet bör forma ett tydligt ramverk med ett övergripande mål för hyresförhandlingarna. Det ska införas en maxtid för förhandlingarna och andra regler för hur förhandlingarna ska bedrivas och inrättas ett oberoende skiljedomsförfarande som vid tvist avgör vad som är en rimlig årlig höjning.

Hyreskommissionen har bestått av tidigare bostadsministern Stefan Attefall (ordförande), docenten i civilrätt vid Uppsala universitet Erika P Björkdahl, VD:n för Botrygg Adam Cocozza, doktoranden vid Malmö Universitet Martin Grander, riksdagsledamoten Nina Lundström, VD:n för Olov Lindgren AB Sven Renström samt VD:n för Botkyrkabyggen Chris Österlund.

Läs hela utredningen på: https://www.hyreskommissionen.se/

13 förslag för att utveckla hyresrätten:

Sänk kostnaderna för hyresrätt genom en skattereform som lägger låg moms på hyra men fullt avdrag för ingående moms.

Bygg billigare genom lägre kommunala markpriser, större återhållsamhet med kommunala taxor och avgifter, och detaljplaner som möjliggör effektivt byggande.

Inför systematisk hyressättning så att hyran bättre speglar hyresgästernas preferenser.

Sträva aktivt efter en mångfald av hyresrätter med olika standard, bland annat genom att erbjuda alternativ för utförandet av standardhöjande åtgärder.

Införa ROT-avdrag för hyresgäster när de har avtalat med fastighetsvärden om att få genomföra underhållsåtgärder på egen bekostnad.

Erbjud hyresgäster fler extratjänster kopplade till hyresrätten.

Uppmuntra till delningsekonomi, exempelvis kompiskontrakt, genom att se över lagar, regler och hyressättning.

Förbättra förutsättningar för hyresgäster och hyresvärdar att komma överens om Till- och Frånvalssystem.

Bryt upp ensidighet i upplåtelseformer för bostadsområden/stadsdelar.

Kommuner bör i egenskap av markägare pröva att använda lägsta hyra som ett utvärderingskriterium vid marktilldelning.

Fastighetsägare bör räkna med alla typer av regelbundna inkomster och ha rimliga inkomstkrav på den som kan prövas som ny hyresgäst.

Arbeta för att de sociala kontrakt som kommunen tecknar ska ske med alla fastighetsägare.

Aktivt bekämpa svarthandel med hyreskontrakt, olovlig andrahandsuthyrning, sekundär bostadsmarknad och trångboddhet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

HyreskommissionenAttefall

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.