Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Infra håller upp volymerna

Publicerad: 19 oktober 2009, 07:01

Anläggarna ångar på och bostadsfallet dämpas av räntenivån, sänkta skatter och en underliggande brist på bostäder.


Den svenska byggbranschen fortsätter hanka sig fram på en marknad försatt på spårlåga. Sveriges Byggindustrier, BI, presenterade sin höstprognos i veckan. Den rymmer ingen större dramatik. Siffrorna ser ungefär ut som i våras, men samtidigt blir indikationerna på att vi står inför en vändpunkt allt fler. De privata lokalinvesteringarna utvecklas svagt, de offentliga lokalinvesteringarna något bättre och fallet på bostadssidan dämpas av fortsatt behagliga räntenivåer, skattesänkningar och en underliggande brist på bostäder i storstäderna.

Hushållens förväntningsindikator har ökar rejält den sista tiden.

– Det ser ut som att det börjar lossna på flera stora marknader, inte minst på den kinesiska och vi ser också uppreviderade BNP-siffror för Sverige med en försiktigt positiv tillväxt mellan första och andra kvartalet i år. Rent tekniskt skulle det betyda att recessionen är över, säger nationalekonomen Johan Deremar på BI.

–Men dessvärre kommer nedgången i år ändå att bli betydande och det är framför allt investeringsnedgången inom bygg- och maskiner som är den främsta anledningen.

Det förväntade dragloket är, liksom vid de senaste prognostillfällena, anläggningssektorn. BI räknar med att anläggningsbyggandet, både det offentliga (transportanläggningar) och privata (framför allt på energisidan) anläggningsbyggandet ska fortsätta ånga på, med rätt kraftfulla ökningar både i år och nästa år. Det betyder att investeringsvolymen från 2008 på knappt 72 miljarder kronor ökar 9 procent i år och 10 procent nästa år.

På bostadsmarknaden har Riksbankens räntesänkningar under året lett till att räntorna på bolån nått historiskt låga nivåer. Detta, tillsammans med löneökningar och skattesänkningar, har gett hushållen ökat konsumtionsutrymme. Bostadspriserna har börjat stiga igen

– Trots detta har nyinvesteringarna i bostäder rasat under första halvåret i år. Vi räknar med att det svänger under hösten, men tror ändå inte att antalet påbörjade lägenheter blir fler än 14 000 i år. Det är den lägsta noteringen på tio år, säger Johan Deremar.

Det är inte bara nyproduktionen av bostäder som gått svagare än väntat. Det samma gäller även ombyggnader. BI landar i en prognos för bostadsbyggandet, inklusive ombyggnad, på -25 procent i år och ytterligare -2 procent nästa år.

Tittar man på de samlade bygginvesteringarna, som 2008 landade på 262 miljarder kronor så minskar volymerna enligt Bis prognos med 8 procent i år, för att sedan (tack var ökat anläggningsbyggande) öka med 3 procent under 2010.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.