måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Inga coronakonkurser inom bygg – än

Publicerad: 2 juni 2020, 13:24

Richard Damberg är ekonom affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Foto: UC

Färsk statistik från UC pekar ut byggbranschen som en vinnare under coronavåren. I maj i år var antalet konkurser 22 procent färre än samma månad i fjol. ”Det är lite förvånande, men byggföretagen har inte drabbats särskilt hårt av vårens konkursvåg”, säger Richard Damberg.

Ämnen i artikeln:

UCbyggkonjunkturcoronakonkurser

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Richard Damberg är ekonom på UC, ett affärs- och kreditinformationsföretag som varje månad presenterar konkursstatistik för aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer och enskilda firmor.

UC:s statistik visar att det skett något fler konkurser inom byggbranschen för perioden januari till maj i år jämfört med föregående år, det rör sig om en uppgång på nio procent. 

– Men i april och maj har konkurserna legat på samma nivå, eller lägre, än förra året. Så jag har svårt att se att det skulle vara en corona-effekt, säger Richard Damberg.

Läs mer: Få konkurser inom bygg hittills.

Även i andra branscher har antalet konkurser stabiliserat sig under maj månad, undantaget hotell- och restaurangbranschen, där antalet konkurser fortfarande ligger på en hög nivå. 

– Det är inte säkert att det stabila läget är bestående. Det kan komma en andra våg konkurser i höst. Då kan även byggbranschen drabbas, om vi går in i en lågkonjunktur där projekt avstannar och privatpersoner inte vågar lägga pengar på renovering, säger Richard Damberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev